Kjent russisk journalist angrepet med kniv

MOSKVA (NRK) Den kjente russiske journalisten og redaktøren Tatjana Felgenhauer ligger nå på sykehus etter at hun mandag ettermiddag ble angrepet og stukket med kniv i radiostasjonen Moskvas Ekkos lokaler i Moskva.

RUSSIA-RADIO/ATTACKS

Det var tydelige spor etter angrepet i lokalene til Moskvas Ekko. Her har politiet tatt hånd om angriperen.

Foto: STRINGER / Reuters

Det var litt før klokken 13 lokal tid en mann stormet inn i lokalene til radiostasjonen Moskvas Ekko på Novyj Arbat-gaten sentralt i den russiske hovedstaden og gikk til angrep på Tatjana Felgenhauer. Felgenhauer hadde da nettopp avsluttet sin faste tre timers lange formiddagssending på radiostasjonen.

Hun skal være utenfor livsfare, og det er ikke klart hva som er motivet til angriperen.

Mannen skal ha brukt en gasspistol eller gassflaske til å trenge seg forbi vaktene og inn i lokalene til radiostasjonen, som holder til i et av høyhusene som ble bygget i dette området på 1970-tallet.

RUSSIA-MEDIA-CRIME-POLITICS

Tatjana Felgenhauer, til høyre på denne reklameplakaten, er en av de mest profilerte programlederne i Moskvas Ekko.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Besatt av journalisten

Ifølge den russiske TV-kanalen Rossija 24, skal overfallsmannen ha sagt til politiet at han i lengre tid har vært besatt av tanken på kontakt med Tatjana Felgenhauer, og at det er årsaken til dagens angrep.

Mannen ble umiddelbart etter angrepet tatt hånd om av radiostasjonens eget sikkerhetspersonell, og så overlatt til politiet.

Politiet har nå satt i gang full etterforskning av det som karakteriseres som et drapsforsøk.

RUSSIA-RADIO/ATTACKS

Aleksej Venediktov er sjefredaktør for radiostasjonen Moskvas Ekko

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Tatjana Felgenhauer er nå fraktet til sykehus, der hun er operert for skadene. Ifølge sjefredaktør Aleksej Venediktov i Moskvas Ekko skal hun være utenfor livsfare.

–Men det var ingen tvil om at dette var et målrettet angrep sa Venediktov til journalister etter angrepet i ettermiddag.

Profilert journalist

Tatjana Felgenhauer er en av de mest profilerte journalistene og redaktørene i Moskvas Ekko, og hun har vært svært aktiv også på sosialmedier, der hun ofte har vært kritisk til russiske myndigheter og president Vladimir Putin.

–Det var forferdelig å høre om det som hadde skjedd med Tatjana sier forfatteren Lev Rubinsjtein, som NRK treffer utenfor lokalene til Moskvas Ekko. Han er selv aktiv bidragsyter til den kjente radiostasjonen, og mener det mest sannsynlig var en gal mann som utførte angrepet. .

Lev Rubinsjtein

Angriper var trolig en syk mann, men Moskvas Ekko er utsatt for stadige angrep fra statlige medier sier forfatteren Lev Rubinsjtein.

Foto: Morten Jentoft

–Men Moskvas Ekko er utsatt for en svertekampanje fra de statlige TV-kanalene, som blant annet har beskyldt radiostasjonen for å være et propagandaapparat for USA. Og det er ikke tvil om at denne statlige propagandamaskinen kan være med å skape grunnlag for denne type handlinger som vi har sett i dag sier Rubinsjtein.

–Det har vært et økende antall angrep på journalister i Russland sier forfatteren Lev Rubinsjtein, som likevel sier at han ikke redd etter det som har skjedd.

Moskvas Ekko er en av de få uavhengige radiostasjonene og mediene i Russland overhode, og har svært stor innflytelse i den liberale opposisjonen i Russland.

Sendingene kan høres i mange russiske storbyer, men blir ikke distribuert utover landsbygden i Russland. Nettsidene til Moskvas Ekko er også blant de mest leste i Russland.

I september valgte en annen av de mest profilerte stemmene i Moskvas Ekko, Julija Latynina å forlate Russland, etter gjentatte trusler mot henne og hennes foreldre.

Ifølge komiteen til forsvar for journalister, er 58 journalister drept i Russland siden 1992.

SISTE NYTT

Siste nytt