Hopp til innhold

Jordskjelvet i Nord-Korea var trolig naturlig

Flere observatorier har registrert et jordskjelv i Nord-Korea med en styrke på 3,4. Tross at det skjedde i et atomtestområde, er det trolig naturlig.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un under en inspeksjon.

JORDSKJELV: Nord-Koreas president Kim Jong-un har den siste tiden stått for flere prøvesprenginger.

Foto: KCNA

Det kinesiske seismologisenteret sier at skjelvet har en dybde på null og mistenker at det stammer fra en eksplosjon, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Hovedårsaken til mistankene er at episenteret ligger i Kilju, nordøst i Nord-Korea, der diktaturet utførte sin sjette og så langt kraftigste atomprøvesprengning 3. september.

Den sørkoreanske værtjenesten bekrefter også at skjelvet inntraff i dette området, men har derimot sagt at de tror det er et naturlig jordskjelv.

De påpeker at de seismiske bølgene og mangelen på drønn fra skjelvet vitner om at det var naturlig.

– Tror ikke det var menneskeskapt

NORSAR på Kjeller bekrefter at det var «en mindre seismisk hendelse» i Nord-Korea lørdag morgen norsk tid.

NORSAR mener det er sannsynlig at dette var et etterskjelv eller fjellskade etter den store underjordiske prøvesprengningen for 20 dager siden.

Den verdensomspennende organisasjonen CTBTO, som observerer kjernefysisk aktivitet, tror ikke skjelvet var menneskeskapt.

Laster Twitter-innhold

Hevder Trump kom med krigserklæring

Det har de siste dagene vært store spenninger mellom Nord-Korea og det internasjonale samfunnet.

USAs president Donald Trump kalte i sin FN-tale denne uken landets leder Kim Jong-un for «rakettmannen» og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea». Kim slo tilbake med å kalle den amerikanske presidenten for sinnsforvirret og senil.

– Trump fornærmet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserklæringen i historien, sa Jong-un ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Sent fredag kveld hadde også Iran en vellykket testoppskytning av en mellomdistanserakett.

Kim Jong-un og Donald Trump

ORDKRIG: Kim Jong-un og Donald Trump har den siste tiden ført en krass ordkrig mot hverandre i kjølvannet av at Nord-Korea har utført flere prøvesprengninger.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

– Tester Trump

Roger Sevrin Bruland

UVANLIG RETORIKK: NRKs utenriksreporter Roger Sevrin Bruland sier det er en uvanlig hard retorikk mellom de to statslederne Donald Trump og Kim Jong-un.

Foto: Dragos Lumpan / NRK

– Det har vært en stor spenning mellom president Trump og Kim Jong-un. Jong-un sa blant annet for noen dager siden at han skulle «temme Trump med ild», så man kan jo spekulere i om dette har vært et signal på forhånd, sier NRKs utenriksreporter Roger Sevrin Bruland.

Han presiserer at vi enda ikke vet om det har vært en hydrogenbombe og at man kan lure på hvorfor de tradisjonelle «røverstatene» utfører disse testene nå.

Kina med på sanksjoner

Xi Jingping, Emomali Rahmon

ØNSKER DIALOG: Kina har lenge ønsket dialog med Nord-Korea, men etter de siste oppskytningene har de sagt seg villig til å bli med på å innføre flere sanksjoner mot landet. På bildet er Kinas president Xi Jining.

Foto: Roman Pilipey / AP

Mandag denne uken ble også Trump og Kinas president Xi Jinping enige om å maksimere presset mot Nord-Korea. Dette etter at FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte landet.

Ifølge kinesiske myndigheter vil Kina fra 1. oktober forby eksport av visse oljeprodukter til Nord-Korea, samt import av tekstiler fra det lukkede regimet.

Mange har vært kritiske til virkningen av FNs sanksjonspolitikk og pekt på at veien videre i større grad bør bygge på dialog og samtaler enn sanksjoner og trusler.

SISTE NYTT

Siste nytt