Hopp til innhold

Jordskjelv i 40. etasje

Først kommer det som kjennes ut som reisesyke, så ser man at hele huset duver fra side til side. Da begynner det å stå i 40. etasje å virke som en dårlig idé.

Lite trafikk på japanske veier

Fra 40. etasje er utsikten fin, men det er ikke like behagelig å være der under etterskjelvene.

Foto: David Krekling / NRK

David Krekling i Japan
Foto: NRK

Det er der vi er, undertegnede, en fotograf, en tolk og en utenrikskorrespondent, når etterskjelvet rister hotellet vi bor på.

40 etasjer over bakken både kjenner og ser vi at bygningen svaier fra side til side.

Det samme gjør bygningen ved siden av, og den ved siden av den igjen.

Les alt om: Jordkjelv og tsunami rammet Japan

Lite trafikk midt i Tokyo

Inn- og utfartsveiene er vanligvis fulle av biler. Mange holder seg nå hjemme pga. etterskjelvene, og det er dermed bare noen biler igjen.

Foto: David Krekling / NRK

Hvor kraftig eller lite kraftig etterskjelvet kan være er det ingen som bryr seg om. Det som betyr noe er trangen til å komme seg lavere.

Ved heisen står en hovmester og vinker oss tilbake. Det er ikke tilrådelig å bruke heisen mens etterskjelvet varer. De andre ansatte smiler og fortsetter som før. Gynging til tross. Og til slutt faller også vi til ro og klarer faktisk å se det besnærende ved naturkreftenes virkning på japansk arkitektur.

Radioaktivitet på vei

Fra vinduene ser vi inn- og utfartsårer som vanligvis er fulle av biler. Nå er de nær tomme. De som kan holder seg hjemme av frykt for nye store skjelv eller farene eksplosjonene og brannene i og rundt kjernekraftverket i Fukushima utgjør.

Tidligere har skyen spredt seg utover havet, men nå sier seniorrådgiver ved Meteorologisk institutt Dag Kristoffersen at vinden er i ferd med å snu. Og den er i ferd med å snu i verst mulig retning.

Eksplosjon ved reaktor nr 3 i Fukushima atomkraftverket

Reaktor nr. 3 ved Fukushima-kjernekraftverket var den andre som det eksploderte ved da det smalt tidligere i dag.

Foto: NHK / Afp

– I dag og fram til i kveld blir det vind fra nord mot sør i det området kraftverket ligger. Det betyr at de radioaktive partiklene fraktes innover land. Når det er svake vinder, som nå, faller de tunge radioaktive partiklene fort ned ved kjernekraftverkene. Men hvis vinden øker, og det er en fast vindretning, kan de spres langt, forteller seniorrådgiveren til NRK.

Les også: Radioaktiv luft kan blåse over land

Kraftverket ligger 240 kilometer nord for Tokyo, hjemstedet til nesten hver tiende japaner, men Kristoffersen sier det kreves langvarig og sterk vind kombinert med regn for at de radioaktive partiklene skal nå millionbyen.

Denne faren er et evig diskusjonstema, men det er heldigvis meldt om opphold og begrenset med vind de nærmeste dagene.

Sprekk i vegg på hotell i Tokyo

Tydelige sprekker i veggene kan sees flere steder inne på hotellet.

Foto: David Krekling / NRK

Hotellet sprekker

Nede i lobbyen får vi beskjed om at vi må finne oss et annet hotell. Ikke fordi hotellet er overbooket, men fordi man har funnet sprekker flere steder i bygningen etter alle skjelvene fra fredag til i dag.

På vei til rommet kan vi tydelig se det resepsjonisten snakket om. Vertikale sprekker strekker seg fra gulv til tak flere steder i gangen der vi bor.

På neste hotell blir jeg plassert i 20. etasje

Jeg prøver å smile når jeg får nøkkelen.

SISTE NYTT

Siste nytt