Jordan henrettet dødsdømt kvinne

Jordan henrettet natt til onsdag den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som Den islamske staten (IS) krevde utlevert i bytte mot en jordansk jagerflyger.

MIDEAST-CRISIS/JAPAN-VIDEO File photo of Iraqi Rishawi inside a military court at Juwaida prison in Amman

Den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi ble henrettet ved hengning i Jordan natt til onsdag, opplyser sikkerhetskilder.

Foto: MAJED JABER / Reuters

Også en annen iraker, Ziyad Karboli, som var dømt til døden for å ha drept en jordaner i 2008, ble henrettet.

Myndighetene i Jordan lovet at de ville svare med å henrette Sajida al-Rishawi etter at terrorgruppen IS publiserte en video tirsdag. Videoen viste angivelig drapet på den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh (26).

Natt til onsdag bekrefter en jordansk sikkerhetskilde overfor nyhetsbyrået Ap at dødsdommen mot al-Rishawi er fullbyrdet.

Al-Rishawi var dømt til døden for sin rolle under terroraksjonene som kostet 60 mennesker livet i Jordans hovedstad Amman i 2005. Ifølge dommen tilhørte Karboli terrornettverket Al Qaida.

Muath al-Kaseasbeh, Sajida al-Rishawi

IS' krav for å spare jordanske Muath al-Kasaesbeh (t.v.), var at Sajida al-Rishawi ble sluppet ut av fengsel i Jordan. Jagerpiloten ble trolig drept i går.

Foto: Ap

Fangeutveksling

Tre hoteller ble angrepet av selvmordsaksjonister i en koordinert aksjon, og al-Rishawi ble selv pågrepet med et bombebelte rundt livet. Hennes ektemann var blant de tre selvmordsbomberne som sprengte seg i lufta under aksjonen.

IS krevde tidligere i år den irakiske kvinnen utlevert i bytte mot den jordanske jagerflygeren. Han ble tatt til fange av IS etter at flyet hans styrtet under et bombetokt i Syria i desember. Jordan godtok kravet om fangeutveksling, men krevde beviser for at jagerpiloten var i live og løslater ham.

Et slikt bevis kom aldri, og tirsdag la IS ut en video på nettet som viste hvordan flygeren ble brent til døde. Ifølge jordanske myndigheter skal drapet ha skjedd alt 3. januar.

En slektning av den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh holder opp en plakat ved familiens bosted

Slektninger av den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh demonstrerte torsdag med krav om at Jordan må gjøre alt for å sikre løslatelse.

Foto: STRINGER / Reuters

– Hevnen vil bli like stor som katastrofen

Jordan sverget hevn og varslet kort tid etter at videoen ble lagt ut at al-Rishawi ville bli henrettet.

Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa en talsmann for hæren i landet, oberst Mamdou al Ameri, til jordansk fjernsyn tirsdag kveld.

Kong Abdullah, som var på besøk i USA tirsdag, reagerte også sterkt på drapet på den jordanske flygeren. Familien til den jordanske piloten bønnfalt kongen og regjeringen om å forhandle med IS forrige uke, for å redde al-Kasaesbeh.

IS la i helgen også ut en video der de drepte den japanske journalisten Kenji Goto, som de hadde krevd 1,5 milliarder kroner i løsepenger for.

Japan Islamic State Self Censorship

Den islamske staten (IS) publiserte en drapsvideo av den japanske journalisten Kenji Got.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt