Jordan gjennomførte henrettelser for første gang på åtte år

Elleve drapsdømte menn ble søndag henrettet i Jordan. Det er første gang landet praktiserer dødsstraff på åtte år.

Muslimske kvinner demonstrerer

Medlemmer av Den islamske aksjonsfronten demonstrerte i november mot at politiske fanger holdes fengslet i Jordan.

Foto: Muhammad Hamed / Reuters

De elleve mennene ble hengt ved daggry søndag i et fengsel utenfor hovedstaden Amman, heter det i en uttalelse fra det statlige nyhetsbyrået Petra.

De fleste var i 40-årene, men ingen av dem hadde ifølge jordanske myndigheter noen forbindelser til politikk eller ekstremisme. De elleve ble idømt dødsstraff i 2005 og 2006.

Forrige gang Jordan benyttet dødsstraff var i 2006. Ifølge eksperter er henrettelsene et svar på den økte kriminaliteten i Jordan.

Innenriksminister Hussein Majali kunngjorde nylig at det åtte år lange uformelle moratoriet kunne bli opphevet fordi et flertall i befolkningen mener at landets økende kriminalitet skyldes at dødsstraff ikke lenger blir brukt.

Fordømmer henrettelsene

Menneskerettighetsgrupper fordømmer derimot at dødsstraff er blitt gjeninnført.

- Vi er overrasket. Dette er et skritt tilbake for Jordan, sier Taghreed Jaber, som er regionaldirektør for organisasjonen Penal Reform International.

Lederen for gruppa Adallah (Rettferdighet) Assem Rababa sier at økningen i kriminaliteten skyldes politiske og økonomiske problemer.

Trass i moratoriet er 122 dødsdommer blitt avsagt i Jordan siden 2006.

Flere henrettelser

Også i flere av nabolandene, som Saudi-Arabia, blir dødsstraff hyppig praktisert. Saudi-Arabia har henrettet 83 personer hittil i år.

Etter terrorangrepet mot en skole i Peshawar tidligere denne uken har også Pakistan opphvevet sitt moratorium på henrettelser.

Senest i dag ble fire personer henrettet i Pakistan etter to personer ble henrettet ved hengning fredag.

Det var de første henrettelsene i landet siden Pakistan i 2008 innførte en midlertidig stans i gjennomføringen av dødsdommer.

SISTE NYTT

Siste nytt