NRK Meny
Normal

Jonas Gahr Støre i Kabul

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom i dag til Kabul for å samtaler med president Hamid Karzai.

Jonas Gahr Støre på besøk i Afghanistan i oktober 2008

Utenriksminister Jonas Gahr Støre under sitt besøk i Afghanistan i oktober 2008.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hensikten med besøket er politiske samtaler med Afghanistans president Hamid Karzai for å drøfte situasjonen i landet i etterkant av det omstridte presidentvalget - før en ny regjering innsettes.

Støre vil også møte opposisjonspolitikeren Abdullah Abdullah, som var Karzais motstander i presidentvalget inntil han i forrige uke trakk seg i protest mot manglende vilje til å rydde opp i valgfusket fra første valgomgang.

Støre skal i tillegg treffe utenriksminister Dadfar Spanta, lederen for Underhuset i den afghanske nasjonalforsamlingen samt sjefen for de internasjonale ISAF-styrkene, den amerikanske generalen Stanley McCrystal. McCrystal har utarbeidet og skal implementere den nye militære NATO-strategien for Afghanistan.

Støre skal også møte representanter for sivile afghanske organisasjoner.

Hemmelig

Besøket til den norske utenriksministeren har av sikkerhetsgrunner vært holdt hemmelig inntil han og følget landet i Kabul i formiddag.

Video nsps_upload_2009_11_11_16_27_7_203.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Støre besøker Kabul

Bakgrunnen er angrepene mot vestlige diplomater. Da Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept under angrepet på Kabul Serena Hotel, bodde også Jonas Gahr Støre og det norske diplomatiske følget på hotellet.

I forrige uke besluttet FN å midlertidig omplassere 600 av sine ansatte, etter angrepet på pensjonatet hvor FN-tjenestemenn bor.

Utenriksminister Støre var i oktober i fjor tilbake i Afghanistan, på sitt første besøk etter angrepet ni måneder før. Da ble et planlagt besøk på Serena avlyst på grunn av frykten for manglende sikkerhet.

Støre ble da fraktet rundt i pansrede biler, med et stort politioppbud rundt seg. Trafikken på hovedveiene var sperret av, inntil kortesjen med den norske utenriksministeren hadde passert.

Norges ambassade i Kabul

Norges ambassade i Kabul

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Sikkerhetsopplegget var da det strengeste som noensinne var gjennomført i forbindelse med et statsrådsbesøk i utenlandet. Både Utenriksdepartementet, Politiets sikkherhetstjeneste og Forsvaret var da involvert.

Beredskapen i Afghanistans hovedstad er svært høy, likevel makter Taliban å stadig angripe mål.

I går beslagla ISAF-soldater og afghansk politi 225 tonn med utstyr som kan brukes til å lage bomber. Beslaget ble gjort i Kandahar-provinsen, som har vært hovedkvarteret til Taliban.

Kritikken

Jonas Gahr Støre hadde mandag møter med FNs spesialrådgiver for Afghanistan, Kai Eide. Eide har de siste dagene fått kritikk fra president Hamid Karzai for å blande seg inn i landets indre anliggender.

FN-representanten har, i likhet med flere vestlige statssjefer, bedt Karzai rydde opp i den omfattende korrupsjonen som preger landet.

Eide fremholdt at Afghanistan ikke kan regne med fortsatt støtte fra internasjonale givere dersom de ikke gjør noe med korrupsjonsproblemene. Han mener også de mange krigsherrene bør holdes unna regjeringen, at rettssystemet må forbedres og at man må fjerne kulturen av straffrihet som preger landet.

Norge er ifølge norsk UD en av de største bidragsyterne til sivil gjenoppbygging i Afghanistan. Bidraget for 2009 er rundt 750 millioner kroner for 2009.

Hovedinnsatsområdene er utdanning, landsbygdutvikling og det som går under betegnelsen «godt styresett».

Vil stille krav

- Afghanistan trenger et effektivt, legitimt og inkluderende afghansk lederskap. Det kreves bedre samordning av internasjonale aktører og bedre oppfølgning og gjennomføring fra afghanske myndigheters side, sier utenriksminister Støre i en pressemelding som Utenriksdepartementet sendte ut når Støre var ankommet landet.

Utenriksministeren sier både Norge og de andre allierte vil også stille tydelige krav til resultater.

- Det er særlig viktig at vi ser resultater i kampen mot korrupsjon og organisert kriminalitet. Vi forventer også at menneskerettighetene og særlig kvinners rettigheter prioriteres høyere, sier utenriksministeren.

Med dette stille han seg bak Eide, og gir de samme signalene som også USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister Gordon Brown har gitt.

Støre vil være i Afghanistan til i morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt