Hopp til innhold

– Det har gått prestisje i Assange-saken

Eva Joly tror saken til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange kan løses gjennom internasjonalt politisamarbeid og vilje til å tenke kreativt.

Julian Assange og Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino

Julian Assange sammen med Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino i vinduet på landets ambassade i London.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Assange sitter i dag i Ecuadors ambassade i London.

– Løsningen finnes innenfor ambassadens fire vegger. Og den kan finnes gjennom det verktøyet som heter europeisk samarbeid mellom justis- og politimyndigheter, sier Joly til det svenske nyhetsbyrået TT.

I 2010 ble Assange anmeldt for voldtekt og seksuelle overgrep i Sverige. Han dro til Storbritannia og nektet å reise tilbake til Sverige i frykt for at han ville bli utlevert til USA, hvor han anklages for å ha offentliggjort statshemmeligheter, spionasje og terrorisme.

Eva Joly

Eva Joly.

Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

Assange søkte i juni 2012 tilflukt i Ecuadors ambassade etter at en britisk domstol besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der har han oppholdt seg siden.

Han fikk raskt innvilget asyl i Ecuador, men tør ikke forlate ambassaden i frykt for å bli pågrepet og utlevert til Sverige.

– Prestisje hindrer kreative avhør

Eva Joly, som er medlem av EU-parlamentet, mener den svenske statsadvokaten Marianne Ny av prestisjemessige grunner vegrer seg for å avhøre Assange på ambassaden eller via videolink.

Dette er forslag som den svenske statsadvokaten hele tiden har avvist, men som Assange har sagt han kan godta.

Joly mener derfor at riksadvokat Anders Perklev bør overta saken.

Eva Joly traff Julian Assange første gang på Island i 2010, da hun som spesialrådgiver og kjent korrupsjonsjeger var engasjert for å granske hva som ledet til den islandske finanskrisen. Wikileaks som selskap er registrert på Island på grunn av landets medievennlige lover.

Hun møtte tidligere i år Wikileaks-grunnleggeren i hans selvvalgte ambassadefangenskap i London. Hun mener at den nåværende situasjonen må ut av det dødvannet saken befinner seg i.

Den norsk-franske politikeren mener en rettssak kan føres i Sverige selv om Assange selv ikke fysisk vil være til stede i rettssalen, men spørres ut via videooverføring. Advokatene som representerer ham vil delta på vanlig vis.

Skulle han bli dømt for overgrep, mener Joly at han kan sone straffen i Ecuador.

Joly presiserer at hun ikke tar stilling til om Assange er skyldig eller ikke. Hun mener bare at han har rett til innen rimelig tid å få prøvd sin sak, i henhold til den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Joly mener at Assange har grunn til å frykte en utlevering til USA, når man ser dommen eksempelvis Bradley Manning som røpet tilsvarende informasjon ble ilagt.

Den svenske påtalemyndigheten har flere ganger avvist at en utlevering til USA er aktuelt.

– Det er den svenske regjeringen som avgjør en utlevering, ikke den svenske statsadvokaten, sier Joly.

Ville ikke møte Joly

Verken den svenske justisministeren Beatrice Ask, riksadvokat Perklev eller statsadvokat Marianne Ny ønsket å møte den internasjonalt kjente juristen for å diskutere saken.

– Vanligvis når jeg som EU-parlamentariker ber om et møte, bruker jeg å få det, sier Joly.

SISTE NYTT

Siste nytt