Hopp til innhold

– Eva Joly vant første runde i presidentnominasjonen

Eva Joly har vunnet første runde i kampen om å bli det franske miljøpartiets kandidat i neste års presidentvalg, ifølge avisen Le Figaro.

Eva Joly

Eva Joly har kommet ett steg lengre i kampen om å bli president i Frankrike.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Hege Moe Eriksen, Paris
Foto: NRK

Joly har fått 49,75 prosent av stemmene, mens hennes fremste utfordrer Nicolas Hulot har fått 40,22 prosent i en avstemning blant medlemmene til partiet De grønne, melder NTB.

Men siden ingen av kandidatene klarte å få over 50 prosent, må nominasjonskampen avgjøres i en ny valgrunde.

Forventet ny runde

Resultatet ble dermed noe mindre enn det det lå an til da forhåndsstemmene var talt opp i går kveld.

Franske medier meldte da at Joly hadde sikret seg 55 prosent av stemmene.

Eva Joly sa i et intervju med Dagsnytt 18 tirsdag at hun var innstilt på at det ville bli en ny valgomgang mellom henne og Nicolas Hulot.

– Har valgt tradisjonelt

Hulot er Jolys argeste motstander og har lenge ledet på meningsmålingene. Mange synes derfor det var overraskende at det var nordmannen som trakk det lengste strået i første runde av nominasjonskampen.

– Det er overraskende hvis Eva Joly skulle vinne. I Frankrike ventet man seg at hennes motkandidat, Nicolas Hulot, ville bli De Grønnes presidentkandidat. Han har ledet på meningsmålingene, og er den som har kommet best ut av TV-debattene, sier seniorforsker ved forskningsinstituttet CEVIPOF Daniel Boy til NRK.

Han mener resultatet av nominasjonsrunden viser at velgerne til slutt har valgt tradisjonelt.

– Eva Joly representerer for velgerne kjernen i partiet. Hun er godt forankret i venstresiden og kjerneverdiene til partiet. Velger de henne, velger de i tråd med partiets identitet, sier Boy.

– Styrken er hennes svakhet

Boy sier Jolys karriere som korrupsjonsjeger og dommer er en styrke for henne.

– Men hennes styrke er samtidig hennes svakhet. Franskmenn har et ambivalent forhold til korrupsjon. De er i mot det, selvfølgelig. Likevel er det en stilltiende aksept for skattesnusk og lyssky virksomhet blant de fleste i Frankrike, sier Boy.

Han peker også på at Joly sliter med å uttrykke seg i debatter, og heller ikke framstår særlig medievant. Hulot har mer enn 20 års erfaring fra skjermen, og stiller dermed sterkere.

– Men hun viser en enorm evne til å lære raskt, sier Boy.

Små sjanser

Men selv om Joly nå har tatt første steg på veien i nominasjonskampen, er det små sjanser for at hun om et års tid sitter som president i Frankrike, sier statsviter Vanessa Jérôme ved Universitetet i Sorbonne.

– De Grønne har små sjanser til å vinne valget. De ligger på mellom 4 og 6 prosent opplsutning. Det viktigste for partiet blir å sanke flest stemmer, slik at de kan legge trykk på sosialistpartiet for å få til en samarbeidsgruppe i parlamentsvalget, sier Jérôme til NRK.

Også er et eventuelt samarbeid med sosialistene kan by på utfordringer, sier Daniel Boy:

– Men det er noen vanskelige punkter, blant annet atomkraft. De Grønne krever at bygging av kjernekraftverk, som allerede er i gang, stanser uten omsvøp i Frankrike og at man utfaser atomkraft. Sosialistpartiet ønsker også å tre ut av atomenergiens æra, men spørsmålet er om de kan gå med på å stanse bygging som allerede er i gang, og som vil medføre milliardtap, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.