Joly snakker ut om eks-mannens selvmord

Eva Joly, som stiller som presidentkandidat i Frankrike, snakker i en ny dokumentar ut om selvmordet til sin tidligere ektemann.

Video Eva Joly snakker ut om selvmord i ny dokumentar

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Eva Joly snakker om livet, politikken og ektemannens selvmord i en ny dokumentar.

En ny dokumentarfilm om politikeren, dommeren og privatpersonen Eva Joly har nettopp hatt førpremiere i Frankrike.

I filmen snakker Joly åpent om Pascal, hennes tidligere ektemann. Han tok selvmord i 2001, tre år etter at de hadde skilt lag.

– Jeg synes det er leit at han ikke er her lenger. Det er leit for barnebarna som han ikke får se, sier Joly i dokumentaren.

Les også: Joly: En fantastisk skjebne

– Det er klart det fins en forbindelse som er umulig å bryte mellom ham og meg. Den går gjennom barna. Jeg er lykkelig for all gleden vi har hatt, forteller hun seerne.

– Svarer veldig ærlig

– Jeg beskytter meg ikke riktig nok. Jeg har en tendens til å svare veldig ærlig på spørsmål. Det slo meg når jeg så filmen nå. Når du ser hele filmen, blir det veldig intimt, sier Joly til NRK.

Hun tror uansett ikke det er så mange måter å snakke om et selvmord på.

– Så tenker jeg at jeg deler den skjebnen med mange, og at det vi setter ord på kanskje også har en mening.

Fra hushjelp til presidentkandidat

Eva Joly

– Bildet jeg lider av, eller har lidd av, har vært å være en veldig hard kvinne. Jeg tror kanskje at denne filmen gir et sannere bilde av hvem jeg er, sier Eva Joly.

Foto: BERNARD LOUBINOUX / Afp

Dokumentaren begynner med fjorårets valgseier for Det europeiske miljøpartiet, hvor Joly var en frontfigur.

Interessen for Eva Joly, som ble au pair i Frankrike som 20-åring, har eksplodert etter at hun lanserte seg som presidentkandidat.

Les også: Joly stiller som presidentkandidat

– At hushjelpen stiller til presidentkandidat, det er bare en så vidunderlig klassereise. Jeg tror det skaper interesse og optimisme, sier Joly.

– Det betyr da at: «Hvis hun har klart det, så kan jeg også klare det». Det tror jeg folk liker. Særlig også dette at franskmenne er litt eksotiske, og at de liker det eksotiske i det, forklarer hun.

– Det er uhørt, ikke sant, å stille i presidentvalget når du er utlending eller fra utlandet og du ikke snakker helt perfekt fransk og ikke har et helt perfekt intellektuelt livsløp.

Les også: Kan hun bli Frankrikes president?

(Saken fortsetter under bildet)

De Grønne i Frankrike

Interessen for Eva Joly, som ble au pair i Frankrike som 20-åring, har eksplodert etter at hun lanserte seg som presidentkandidat for De Grønne. Her sammen med partileder Cecile Duflot under landsmøtet i Nantes i august.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Lader opp til valgkamp

I filmen drar hun også hjem til Norge og stedet hvor hun vokste opp, på Grünerløkka i Oslo.

– Bildet jeg lider av, eller har lidd av, har vært å være en veldig hard kvinne. Jeg tror kanskje at denne filmen gir et sannere bilde av hvem jeg er, sier presidentkandidaten.

Les også: - Er det en slik verden vi vil ha?

Hun åpner også dørene til sin oase på atlanterhavsøya Île de Groix. Der skal hun finne krefter til to års fransk valgkamp.

– Du skal også tåle dette, du skal tåle presset og ha helse til det. Slik at det er også veldig viktig å holde seg i form. Det er ikke bare hodet som skal fungere, men også kroppen, fastslår Joly.

SISTE NYTT

Siste nytt