NRK Meny
Normal

John Kerry vil lage krigsfilm

USAs tidligere presidentkandidat John Kerry har søkt den føderale valgkommisjonen og Senatets etikkomité om å få lov til å investere 300.000 dollar i en krigsfilm.

John Kerry i militæret

Senator John Kerry deltok selv i militærtjenesten i Vietnam.

Foto: AP

Krigsfilmen, en dokumentar, Kerry ønsker å ta del i, skal handle om amerikanske soldater som er såret i Irak.

Fra «skaperen» av Schwarzenegger

Etter enighet med White Mountain Films, selskapet som skal lage dokumentaren, vil Kerry stå som «executive producer» - eller noe mindre glamorøse «produksjonsleder» på norsk - for filmen.

Arnold Schwarzenegger promoterer filmen «Pumping Iron»

Arnold Schwarzenegger promoterer filmen «Pumping Iron» - et langt sprang til John Kerry, kanskje?

Foto: AFP

Filmskaperen George Butler er best kjent for filmen «Pumping Iron» (ekstern lenke) , kroppsbyggingdokumentaren som hjalp Arnold Schwarzeneggers karriere. I 2004 var Butler også produsent i en dokumentar om John Kerrys livshistorie (ekstern lenke) .

Blant Kerrys oppgaver i forbindelse med den nye filmen - som har arbeidstittelen «Keeping Faith» - vil det å skaffe investorer stå sentralt.

Uvanlig av en sittende senator

Kerrys forespørsel overfor etikkomiteen og valgkommisjonen er uvanlig, for ikke å si at det er første gang en sittende senator kommer med en slik forspørsel. Men Massachusetts-senatorens advokat skriver til valgkommisjonen at det skal være en vid tolkning av hvordan valgkampmidler kan brukes.

Og Kerrys kampanjekasse er garantert å få 20 prosent av investeringen tilbake dersom dokumentaren faktisk lages. Kerry vil derimot ikke ha noen rettigheter til filmen selv.

Ifølge White Mountain Films vil det koste mellom 3 og 5 millioner dollar å lage krigsdokumentaren. Kerrys talskvinne Whitney Smith opplyser at senatoren fikk forespørselen om å ta del som produksjonsleder fra venner i veteranforeninger.

De ønsker å få profilert støtte til filmen som omhandler noe de mener er et oversett tema, nemlig de heltmodige unge kvinner og menn som blir såret i Irak.

En svertet krigshelt

At John Kerry er interessert i veteraners ve og vel, er en kjennsgjerning. Også hans egen innsats i Vietnamkrigen ble ofte, og aller oftest av ham selv, brukt i valgkampen mot George W. Bush i 2004.

Men i tillegg til at han og hans visepresidentkandidat John Edwards selv «rotet bort ballen» med blant annet å få flydd inn svinedyre frisører, og med å late som om de spiste en helv vanlig cheeseburger før de gikk inn i bussen og spiste gourmetmat, så havnet Kerry i trøbbel i forbindelse med å ha tjenestegjort som soldat.

I motsetning til George H.W. Bush sin motstander i valgkampen i 1988, Michael Dukakis - som ble loddrett driti ut etter å ha stilt opp på bilde i en tanks - var Kerrys innsats som soldat noe som kunne true president George W. Bush i 2004.

I TV-annonser som var finansiert av en republikansk finansmann i president Bushs hjemstat Texas, ble det hevdet at det ikke var noe skyting den dagen Kerry skal ha reddet livet til flere soldater.

President Bush tok ikke klar avstand fra annonsene; gikk heller ikke akkurat ut og sa at Kerry var noe i nærheten av en krigshelt - og Bush ble gjenvalg med klar margin.

Les også tidligere USA-korrespondent Joar Hoel Larsens kommentar om drittslenging i den amerikanske valgkampen: En skitten tradisjon

John Kerry i Vietnam

John Kerry i Vietnam.

Foto: Kerry 2004 / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt