NRK Meny
Normal

John Kerry i Brussel: – Je suis Bruxellois

– Etter 11. september-angrepet erklærte stemmer i Europa "Je suis Americain" (jeg er amerikansk). Nå erklærer vi "Je suis Bruxellois", sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry under sitt besøk i Brussel idag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

BELGIUM-BLAST/KERRY

DISKUTERER TILTAK MOT TERROR: USAs utenriksminister, John Kerry, møtte i dag Belgias statsminister, Charles Michel for å diskutere kampen mot terror.

Foto: POOL / Reuters

Kerry besøker et regntungt Brussel langfredag for å hedre ofrene etter tirsdagens angrep og diskutere tiltak mot terror.

– Angrepene i Brussel rammet hjertet av Europa, skriver han på Twitter.

I løpet av fem timer i dag møter Kerry både Belgias statsminister Charles Michel, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og kong Philippe. Han skal også legge ned en krans for ofrene ved flyplassen, som sammen med en metrostasjon var åstedet for Belgias verste terrorangrep.

– Angrepene understreker behovet for å motvirke voldelig ekstremisme og få en slutt på plagen Daesh, mener Kerry og bruker en annen forkortelse på den såkalte Islamske staten, IS.

Ekstremistgruppa har sagt den sto bak Brussel-terroren og også angrepene i Paris i november der 130 mennesker ble drept.

Lys og roser etter terrorangrep i brussel

SØRGER ETTER TERRORANGREPENE: Belgiere legger ned blomster til minne om de drepte etter terrorangrepene.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Avviser kritikk av belgisk etterretning

USAs utenriksminister John Kerry sier kritikken mot belgiske myndigheter etter terroraksjonene i Brussel har vært urettferdig.

– Denne regjeringen har sittet i et år, og har handlet bestemt for å håndtere terrorisme, sier han ifølge Reuters om innsatsen i forkant av angrepene.

Myndighetenes håndtering av sikkerheten havnet raskt i søkelyset etter tirsdagens angrep. Både justisminister Koen Geens og innenriksminister Jan Jambon tilbød seg å gå, men det avviste statsministeren, Charles Michel.

I dag møter Geens og Jambon i nasjonalforsamlingen for å redegjøre.

Advart

Både Belgia og Nederland ble advart av tyrkiske myndigheter om fremmedkrigeren Ibrahim El Bakraoui. Tirsdag sprengte han seg selv på flyplassen i Brussel sammen med en annen selvmordsbomber.

– Vi ble ikke advart før etter at han hadde landet i Amsterdam, sa justisminister Geens til pressen torsdag.

Bakraoui ble sendt til Nederland, som har sagt at tyrkerne ikke opplyste hvorfor han ble deportert. Han ble derfor ikke holdt tilbake.

Samarbeid mot terror

Kerry understreker at europeiske land må samarbeide tettere med utveksling av informasjon og at USA tilbyr Belgia all mulig hjelp i etterforskningen.

Belgia sender igjen jagerfly til Irak til sommeren for å bidra i kampen mot IS, og statsminister Charles Michel åpner nå for å diskutere et utvidet mandat.

To amerikanere ble drept av bombene, som krevde minst 31 liv.

– USA ber og sørger sammen med dere for tapet av dem som ble tatt fra oss, inkludert amerikanere, sier Kerry ifølge Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt