John Kerry er den høyest rangerende representant for USAs regjering som noen gang har besøkt minneparken og museet i den japanske byen.
Sammen med utenriksministre fra de andre G7-landene la han idag ned en krans ved et monument til minne om ofrene for atombomben USA slapp over byen helt mot slutten av 2. verdenskrig. Rundt 140.000 mennesker ble drept i verdenshistoriens første angrep med atomvåpen.
Obama vurderer besøk
– Alle folk i verden burde se og føle kraften til dette minnesmerket. Det er en brutal, ubehagelig og troverdig påminnelse ikke bare om vår forpliktelse til å få slutt på den trusselen atomvåpen utgjør, men til igjen å sette alle våre krefter inn på å unngå krig i seg selv, skrev Kerry i museets gjestebok.
- Les også: 60 år etter Hiroshima
- Les også: – Det å fortelle er Hiroshimas skjebne
Ingen sittende amerikansk president har besøkt minnesmerket, og det tok 65 år før en amerikansk ambassadør deltok i den årlige minnemarkeringen i Hiroshima. Kerry er landets første sittende utenriksminister som har vært på stedet.
Nå vurderer imidlertid president Barack Obama å besøke byen neste måned, ifølge kilder i den amerikanske regjeringen. De sier han i så fall ikke vil komme med noen offisiell amerikansk unnskyldning for bruken av masseødeleggelsesvåpen mot de japanske byene Hiroshima og Nagasaki.
HISTORISK: John Kerry og hans japanske kollega Fumio Kishida foran minnesmerket. I bakgrunnen står Atombombekuppelen, den eneste bygningen som sto tilbake ved nullpunktet.
Foto: JONATHAN ERNST / AfpAtomnedrusting dabbet av
G7-landene sier i en uttalelse at de ønsker å legge til rette for en verden uten atomvåpen.
Dette må skje på en måte som fremmer internasjonal stabilitet, heter det i uttalelsen fra USA, Japan, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Canada, som mandag avsluttet et møte i Hiroshima.
Allerede i 2009 tok USAs president Barack Obama til orde for en verden uten atomvåpen. Men etter hvert som forholdet til Russland er blitt dårligere, har innsatsen for atomnedrustning dabbet av.
I stedet har både USA og Russland, som sitter på rundt 90 prosent av verdens atomvåpen, sørget for å modernisere sine arsenaler.
'LITTLE BOY': USAs første atombombe brukt i krig slippes over Hiroshima kl. 08.16. I 600 m høyde eksploderer uranbomben over byens sentrum og skaper en 'ildstorm' med en fart av 1200 km i timen. Bildet viser den karakteristiske sopplignende skyen som ble dannet etter detonering av bomben.
Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIXNord-Koreas raketter
Nord-Korea er det siste landet i rekken som har skaffet seg kjernefysiske våpen. Tidligere i år hevdet det nordkoreanske regimet at de har konstruert atomstridshoder som er små nok til at de kan monteres på raketter som kan nå andre land.
I uttalelsen fra G7-landene slås det fast at «Nord-Koreas stadige provokasjoner» gjør det vanskeligere å virkeliggjøre visjonen om en verden uten atomvåpen.