Hopp til innhold

– Aldri vært så lettet som da jeg rundet hjørnet og så politiet

John O'Brian skulle bare ta en kaffe etter et besøk hos øyelegen. Kort tid etter var han et av 17 gisler inne på Lindt Café i Sydney.

Tre menn løper ut av kafeen som er åstedet for en gisselaksjon i Sydney mandag.

KLARTE Å RØMME: Mannen i den blå blazeren i denne videoen er John O'Brian, som lyktes i å rømme fra gisseltakeren.

83-åringen har fortalt noen detaljer rundt gisselsituasjonen til australske medier, men har gjort det klart at han fortsatt er i samtaler med politiet, og derfor ikke kan gå i detaljer om hendelsene inne på kafeen.

O'Brian hadde vært hos øyelegen og gikk innom Lindt Café på Martin Place for å kjøpe kaffe, da han ble en del av gisseldramaet.

Rømte gjennom døren

83-åringen forteller at gisseltakeren Man Haron Monis tvang ham til å stå med hendene opp mot vinduet i kafeen. O'Brian forklarte da at han var sliten, og ble beordret til å legge seg ned på gulvet. Dette skal han ha nektet og forklart gisseltakeren at han var for gammel til i ligge på gulvet

Sammen med to andre gisler klarte O'Brian å komme seg ut etter å ha oppdaget en grønn knapp ved en av dørene på kafeen.

– Jeg har aldri vært så lettet som da jeg kom rundt hjørnet og så bevæpnet politi som venter, sier O'Brian til ABC News.

Føler seg stresset

John O'Brian lyktes i å rømme fra gisseltakeren

KOM SEG FRI: John O'Brian (til venstre) kom seg ut fra Lindt Café sammen med to andre gisler.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Han forteller også at han sliter med å forstå de dramatiske begivenhetene han har vært en del av.

– Jeg har vært veldig stresset i dag. Det var litt bedre i går, men jeg er mer stresset i dag, forteller han.

Samtidig er han lykkelig over å være blant dem som overlevde dramaet. To personer, Katrina Dawson og Tori Johnson, ble drept i angrepet.

– Jeg er så takknemlig for å være tilbake hos min kone. Mine kondolanser går til familiene og vennene til Katrina Dawson og Tori Johnson. Jeg tenker og ber også for de andre som var gisler med meg, sier O'Brian.

Politiet var bekymret

Gisseltakeren Man Haron Monis var godt kjent for politiet, og var ute på kausjon da han tok gislene inne på kafeen. Politidirektøren i delstaten New South Wales sier onsdag at han var bekymret da Monis ble løslatt.

– Vi var bekymret for at denne mannen fikk kausjon fra første øyeblikk, sier politidirektør Andrew Scipione. Han legger til at politiet også ba domstolen om å nekte Monis kausjon.

Mens politiet nå etterforsker hvordan det var mulig at Monis ikke ble fanget opp tidligere og overvåket har sikkerheten i Australia blitt skjerpet. Flere hundre flere politifolk enn vanlig er nå ute i gatene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?