Hopp til innhold

Joe Biden vant valget, Trump spilte golf

Joe Biden (77) blir USAs neste president. Han synes å vinne en veldig klar seier i antall valgmannstemmer. President Donald Trump sier i en uttalelse at valget langt fra er over.

Joe Biden

PRESIDENT BIDEN: Tidligere visepresident Joe Biden var gjennom valgdagene optimistisk på at Demokratene kom til å vinne valget. Nå er han USAs 46. president.

Foto: Matt Slocum / AP

Joe Biden har nådd de 270 valgmannsstemmene som er avgjørende for å bli USAs neste president. Han er nå oppe i 290 valgmannsstemmer mens DonaldTrump har 214, ifølge nyhetsbyrået AP som NRK følger.

Bidens gamle hjemstat Pennsylvania ble tungen på vektskålen.

Da lørdagens første innrapportering fra Philadelphia kom og vel 2000 av 3000 stemmer gikk til Biden, som økte sin ledelse i delstaten til rundt 35.000 stemmer, erklærte AP, CNN, NBC og Fox News valget for avgjort.

Tre kvarter etter ble Biden også erklært som vinner i delstaten Nevada.

Fortsatt gjenstår det å kåre en vinner i delstatene Georgia og Nord-Carolina. Biden leder i Georgia, mens Trump ligger foran i Nord-Carolina. Men selv om Trump skulle vinne i begge delstatene, vil det ikke være nok til å ta igjen Biden.

Tidligere visepresident Joe Biden blir dermed USAs 46. president.

Kamala Harris postet lørdag denne videoen av seg selv på Twitter. Det ser tilsynelatende ut som at dette er den første samtalen mellom USAs neste president og visepresident etter at valgresultatet var klart.

Kamala Harris postet lørdag denne videoen av seg selv på Twitter. Det ser tilsynelatende ut som at dette er den første samtalen mellom USAs neste president og visepresident etter at valgresultatet var klart.

Lover å være president for alle

I sin første kommentar sier Biden at han er ydmyk og beæret over at amerikanerne har valgt ham til å lede landet.

– Jobben som ligger framfor oss kommer til å bli vanskelig, men jeg lover dere dette: Jeg skal være president for alle amerikanere, uansett om du stemte på meg eller ikke.

Laster Twitter-innhold

Trump på golfbanen

Donald Trump skal ha vært på golfbanen da hans motstander ble utropt til valgvinner.

Tidlig lørdag formiddag ble presidenten først avbildet i det han forlot Det hvite hus for å dra til golfklubben sin, Trump National Golf Club, i Sterling i Virginia, en kort kjøretur unna hovedstaden. Deretter fanget fotografene opp Trump med følge på banen.

Senere på kvelden ble han avbildet da han returnerte til Det hvite hus, uten å gi noen kommentarer om valgresultatet.

Bilder fra EBU viser det som skal være Donald Trump som spiller golf rett etter det ble kjent at Joe Biden har gått seirende ut av presidentvalget 2020.

Bilder fra EBU viser det som skal være Donald Trump som spiller golf rett etter det ble kjent at Joe Biden har gått seirende ut av presidentvalget 2020.

Den sittende presidenten har gjort det klart at han akter ikke å erkjenne nederlag.

I en uttalelse hevder Donald Trump at valget langt fra er over:

«Vi vet alle hvorfor Joe Biden haster med å ta seieren og falskt erklære seg som vinner, og hvorfor hans allierte i media hjelper ham: de ønsker ikke at sannheten skal komme ut. Fakta er at dette valget ikke er over»,skriver Donald Trump.

Til tross for at flere amerikanske medier har gitt seieren til Biden, mener Trump at Biden ikke er erklært som offisiell vinner i noen av delstatene. Han står fast på at det foregått valgfusk.

I den første Twitter-meldingen etter at Biden ble erklært som vinner av alle de store nyhetsbyråene i USA hevder Trump fortsatt at han vant valget.

«Observatørene fikk ikke lov til å overvære tellingen. Jeg vant valget, fikk 71 millioner legale stemmer, ille ting skjedde, noe observatørene våre ikke fikk se. Har aldri hendt før,» skriver Trump i store bokstaver.

Det er ikke fremlagt bevis for at noe ureglementert har skjedd ved valget, og Twitter var raskt ute med å merke Twitter-meldingen, men den er ikke fjernet.

Laster Twitter-innhold

Har ingen bevis for valgjuks

Trump-kampanjen varsler at de tar valget til retten på mandag.

Trumps rådgiver Rudy Giuliani, personal attorney to U.S. President Donald Trump gestures in Philadelphia after media announced that Democratic

Trumps personlige advokat, tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani avbildet i Philadelphia rett etter kunngjøringen fra amerikanske fjernsynskanaler.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Uten dokumentasjon sier de ifølge nyhetsbyrået Reuters at «Biden haster seg til feilaktig å ta seieren».

Så langt er det ikke noe som tyder på at dette stemmer.

Lederen for valgkommisjonen i USA Ellen Weintraub skrev tidligere i dag på Twitter at «Trumps løgner undergraver demokratiet og skader landet».

Det er ingenting som så langt tyder på at det har foregått ulovlig stemming under valget, sa Ellen Weintraub til CNN.

Trump-kampanjen har lenge forsøkt å så tvil om poststemmer. I flere delstater krever de omtellinger og truer med søksmål for fusk med poststemmene.

President Trump har flere ganger hevdet at Demokratene «stjeler» valget. En påstand han gjentok natt til fredag.

Uttalelsen har møtt sterk kritikk fra flere hold, også blant hans egne. Flere fremtredende republikanere tar avstand fra Trumps utsagn.

Flere amerikanske TV-kanaler avbrøt direktesendingen med presidentens tale da han gjentok påstandene om juks.

Klart for USAs første kvinnelige visepresident

Samtidig som det går mot presidentskifte i landet i januar neste år, skrives det amerikansk historie.

Kamala Harris blir nå landets første kvinnelige og første svarte visepresident.

Tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris etter tale om at amerikanerne må være tålmodige og la valgfunksjonærene telle, 6. november 2020.

Tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris sammen i går, før Biden mante amerikanerne til å være tålmodige og la valgfunksjonærene telle stemmene ferdig.

Foto: Carolyn Kaster / AP

På Twitter sier hun at hun er klar for den store oppgaven.

– Dette valget handler om så mye mer enn Joe Biden eller meg. Det handler om sjelen til Amerika og vår vilje til å kjemp for den.Vi har mye arbeid framfor oss. La oss begynne.

Laster Twitter-innhold

Thrillerinnspurt

På grunn av den rekordstore oppslutningen i år, nærmere 150 millioner amerikaner har stemt, og den store mengden med poststemmer, tar opptellingen av stemmene ekstra lang tid.

Resultatene fra landets til sammen 50 delstater har tidvis vært svært jevne. I Georgia kan det bli omtelling.

Valgskredet som enkelte på forhånd spådde for Demokratene uteble. I stedet så man at president Trump fikk langt flere stemmer enn mange av meningsmålingene på forhånd kunne tilsi.

De republikanske velgerne avla i stor grad sine stemmer på selve valgdagen. Men etter hvert som poststemmer og forhåndstemmer kom med i tellingen, økte sjansene for Biden.

Den demokratiske presidentkandidaten ba amerikanerne om være tålmodige og vente på at alle stemmer er talt opp. Samtidig sa han at han var sikker på at Demokratene kom til å vinne.

Til slutt var forspranget altså så stort at flere av mediene erklærte ham som vinner.

Her kan du lese mer om hvorfor ulike medier rapporterer ulike tall.

Romney roser Biden

En av de få fremtrende republikanske politikerne som offisielt har gratulert Biden med valgseieren, er Mitt Romney.

Han var Republikanernes presidentkandidat i 2012, men tapte for Barack Obama, med Biden som visepresident. Før valget gjorde han det klart at han ikke kom til å stemme på Turmp.

Laster Twitter-innhold

Lederne i Det republikanske partiet har foreløpig latt være å si noe.

Andre stiller seg bak presidenten og trekker valgresultatet i tvil.

– Det er ikke media som avgjør hvem som er president. Det gjør folket. Når alle lovlige stemmer har blitt telt, omtellinger er ferdige og antakelser som juks er undersøkt, da vil vi vite hvem vinneren er, skriver Missouri-senatoren Josh Hawley på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Frykter gatekamper

I flere byer har folk samlet seg for å feire valgseieren for den tidligere visepresidenten.

I New York har store folkemengder samlet seg for å feire i Times Square.

Lørdag ble det kjent at Joe Biden er valgt til USAs neste president. Flere av de som stemte på ham tok til gatene for å feire.

Lørdag ble det kjent at Joe Biden er valgt til USAs neste president. Flere av de som stemte på ham tok til gatene for å feire.

Frem til nå har post-valgdagene vært mest preget av protester. Fra Seattle i vest til New York i øst, har amerikanere samlet seg i gatene for å demonstrere for og imot opptellingen.

I Philadelphia samlet demonstranter seg i det de kalte et «forsvar av demokratiet». På bannere og plakater sto det «count every vote».

Grupper med sinte Trump-tilhengere samlet seg utenfor sentre der de teller stemmer både i Detroit i Michigan og i Phoenix i Arizona. De krevde det samme som Trump, at tellingen av poststemmer stopper.

På noen demonstrasjoner ble medlemmer fra høyreekstreme grupper sett med våpen.

USA-forsker Anders Romarheim tror det er reell fare for at det kan bli gatekamper i landet fordi situasjonen er så spent.

Han omtaler demonstrasjonene som «borgerkrigsliknende».

Trump-supportere marsjerer til delstatsforsamlingen i Nord-Carolina.

Trump-supportere marsjerer til delstatsforsamlingen i Nord-Carolina.

Folkemengder i Nord-Carolina.

Trump-supportere marsjerer til delstatsforsamlingen i Nord-Carolina.

Kvinne i Michigan. I delstaten arrangeres det rally for den sittende presidenten.

Kvinne i Michigan. I delstaten arrangeres det rally for den sittende presidenten.

Demonstrasjoner mot Bidens valgseier i Pennsylvania.

Demonstrasjoner mot Bidens valgseier i Pennsylvania.

Det protesteres mot valget av Biden i Georgia.

Det protesteres mot valget av Biden i Georgia.

Flere Trump-supportere har møtt opp utenfor delstatsforsamlingen i Arizona.

Flere Trump-supportere har møtt opp utenfor delstatsforsamlingen i Arizona.

Hundrevis av Trump-supportere utenfor delstatsforsamlingen i Pennsylvania.

Flere Trump-supportere har møtt opp utenfor delstatsforsamlingen i Arizona.

SISTE NYTT

Siste nytt