NRK Meny
Normal

Jødisk nødhjelpsskip venter på klarsignal

Flere jødiske organisasjoner i Europa har gått sammen om et nytt Gaza-skip som er klar til avgang.

Rachel Corrie

Lørdag tok israelske kommandosoldater seg om bord på nødhjelpsskipet «Rachel Corrie», for å hindre at nødhjelpsskipet når Gaza. Nå er et nytt skip, med jødiske aktivister, på vei mot den okkuperte landstripen.

Foto: David Buimovitch / AFP

Israelske soldater tok lørdag ettermiddag kontroll over aktivistskipet «Rachel Corrie», som var på vei mot Gazastripen med humanitær hjelp.

Niamh Moloughney i Free Gaza Movement opplyser at hjelpen fortsetter til Gaza, og at et nytt skip, som jødiske organisasjoner i Europa har gått sammen om, ligger klar til avgang, skriver Aftenposten.

Snart på vei til Gaza

Skipet venter på klarsignal i løpet av de nærmeste dagene.

Av hensyn til mulig sabotasje ønsker ikke de jødiske organisasjonene rundt omkring i Europa å røpe den eksakte datoen eller den lille havnebyen i Middelhavet skipet befinner seg.

– Båten vår er liten, så våre donasjoner kan bare bli symbolske. Men vårt mål er å gjøre slutt på okkuperingen av Gaza, denne illegale og kollektive straffen av en hel befolkning, skriver Europeiske Jøder for Rettferdig Fred (EJJP), tyske Jüdische Stimme (Jødiske stemme for en rettferdig fred i Midtøsten) og den engelske organisasjonen Jøder for Rettferdighet for Palestinere.

MIDEAST-ISRAEL-CONFLICT-GAZA-AID-CORRIE

Bordingen av «Rachel Corrie» skjedde uten vold, og med full medgjørlighet fra mannskapet og aktivistene om bord, opplyste en talskvinne for den israelske hæren.

Foto: JACK GUEZ / Afp

«Den jødiske båten»

Skipet, som allerede har fått tilnavnet «Den jødiske båten», skal ta med skolebager fylt med donasjoner fra tyske skoleelever, musikk-instrumenter og kunstmaterialer.

Noe medisinsk utstyr, samt fiskeutstyr er også med. Alt i samarbeid med helse- og utdanningsinstitusjoner i Gaza.

Alle organisasjonene forventer at den politiske ledelsen garanterer en trygg passasje for båten til Gaza, for å bygge en bro til fred.

Fått advokathjelp også

Moloughney i Free Gaza Movement understreker også at de har fått hjelp fra advokater og Physicians for Human Rights i Israel.

– De har hjulpet oss å finne folk på sykehusene og behandlet pasienter der det har vært nødvendig. Andre organisasjoner har tilbudt advokathjelp. Det er mange jøder i Israel og andre land som reagerer over behandlingen av folk på Gaza, sier Moloughney.

Free Gaza Movement (FGM) er en internasjonal menneskeretts- og solidaritetsorganisasjon som ble dannet i 2006. Organisasjonen setter søkelys på Israels blokade og beleiring av Gazastripen.

"Rachel Corrie"

RACHEL CORRIE: Den israelske hæren bordet lørdag skipet, som var lastet med mat, medisiner og byggematerialer, noen mil utenfor kysten av Gaza.

Foto: Niall Carson / Ap

– Avskyelig brutalitet

Israels voldsomme reaksjon mot den internasjonale hjelpekonvoien, som var på vei mot Gaza, har skapt sterke reaksjoner mot Israel over hele verden.

Også de jødiske organisasjonene sparer ikke på kruttet i sin krittik av mandagens bording.

– Ved å angripe flåten har Israel nok en gang demonstrert en avskyelig brutalitet. Men jeg vet at det er mange israelere som arbeider intenst og modig for en rettferdig fred, sier Edith Lutz, passasjer og en av organisatorene på skipet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt