NRK Meny
Normal

Jøder opprørt over inngangspenger

Bestyrerne ved den tidligere Nazi-konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen tar nå inngangspenger for guidede turer. Det opprører jøder, som mener turene skal være gratis.

Sachsenhausen

Dette udaterte bildet viser konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen i Tyskland der titusener mistet livet.

Foto: AP / AP

Det skriver avisa The Independent i Storbritannia.

Sachsenhausen, som ligger noen kilometer nord for Berlin, var en av de første konsentrasjonsleirene opprettet av Nazistyret i Tyskland i 1936.

Mer enn 200 000 personer som motsatte seg regimet i landet ble innesperret her, og titusener av dem ble slått, sultet, torturert og jobbet i hjel.

I tiden 1940-45 skal det ha sittet mer enn 2500 nordmenn ved Sachsenhausen.

«Tar betalt for minnene»

Som de fleste av de tidligere Nazi-leirene fungerer Sachsenhausen i dag som et minnesmerke og et museum for det som skjedde under 2. verdenskrig. De ulike stedene trekker til seg mer enn 400 000 besøkende hvert år, og de er for det meste statsstyrt.

I avisen Suddeutsche Zeitung ble det i dag skrevet om at Sachsenhausen er blitt den første leiren til å ta «betalt for minnene».

Private selskaper skal i juni ha begynt å ta betalt for guidede turer ved leiren, inngangsbilletten koster én Euro, eller i overkant av sju kroner per person.

Ifølge avisen skal det statlige Brandenburg Memorial Site Foundation, som driver Sachsenhausen, ta pengene fra turoperatørene for å unngå forlegenheten ved å spørre turistene direkte.

– Fundamentalt feil

Grunnleggeren av selskapet Insidertour er en av dem som lar seg opprøre av pengeinnkrevingen.

– Bare se for deg hva som ville skje dersom en av våre guider går rundt og spør etter penger, også snur en av de besøkende seg og sier at hans far ble drept i Sachsenhausen, sier John O'Leary til The Independent.

Å ta betalt for å vise fram de tidligere konsentrasjonsleirene er «fundamentalt feil», sier Dieter Graumann, som leder sentralrådet for jøder i Tyskland.

Historikeren som driver Brandenburg-stiftelsen sier beslutningen kommer på grunn av for lite støtte til driften av museet.

– Alle våre forsøk til å få økt støtte er blitt avslått. Hvor lenge skal man fortsette å trygle? spør Gunther Morsch.

Talskvinnen for Bergen-Belsen-museet fordømmer pengeinnkrevingen.

– Det er vår jobb å utdanne folk. Å ta betalt for dette er fullstending feil, sier Stephanie Bill.

Dropper besøket

Det antas nå at de nye utgiftene vil få flere turoperatører til å droppe besøk ved Sachsenhausen.

Spanske Panavision skal ha fjernet besøket ved leiren fra sine turer, fordi det ville ha ført til 4000 euro i ekstra kostnader, i overkant av 32 000 kroner.

Isteden skal selskapet ha valgt to gratis Holocaust-utstillinger i Berlin for sine kunder.

Les også: 70 år siden Krystallnatten
Se: Berlins jødiske museum

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt