Hopp til innhold

Jobber på spreng med nye ebola-medisiner

Myndigheter og legemiddelprodusenter over hele verden jobber febrilsk for å fremstille vaksiner og medisiner mot ebola. Steinar Madsen i Legemiddelverket mener man bør kunne begynne å vaksinere folk i løpet av året.

Vaksinearbeid i Quebec

Eksperimenter med tobakksplanter i Quebec. Den mest omtalte ebolamedisinen så lagt, Zmapp, fremstilles ved hjelp av genmodifiserte tobakksplanter.

Foto: MATHIEU BELANGER / Reuters

Det finnes ingen ren kur for sykdommen, og nå testes flere eksperimentelle medisiner på ebolasmittede pasienter.

Medisinen som har fått mest oppmerksomhet er Zmapp, som ble brukt på sju amerikanske pasienter. Positive resultater har ført til støtte fra amerikanske myndigheter, men problemet er at den er dyr og tar lang tid å fremstille.

– Middelet er basert på genteknologi, og det har vært antydet at det tar flere måneder å lage nye doser, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

Legemiddelverket har gitt Norge tillatelse til å importere forgjengeren til Zmapp, kalt Zmap med én p. Den siste dosen i verden skal være sendt til Oslo. Det er foreløpig usikkert om Oslo universitetssykehus kommer til å gi den ebolasmittede kvinnen legemiddelet eller ikke.

– Blir dyrt

Steinar Madsen

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk

Ettersom legemiddelet ikke er godkjent, står det heller ikke i noen prislister.

– Prisen er umulig å tippe. Det eneste som er sikkert er at det er kostbart, sier Madsen.

Ifølge CNN jobber produsenten nå med å finne en alternativ måte å fremstille legemiddelet på ved hjelp av genmodifiserte tobakksplanter.

Hittil har middelet vært brukt på minst sju pasienter. Fem ble friske, mens to døde. Firmaet som lager Zmapp har forsket på middelet i mange år.

Madsen forteller at det er lagt fram undersøkelser som tyder på at det virker ganske bra på aper.

– Og det er gode nyheter, for aper reagerer ganske likt som oss mennesker. De ligner på oss og får ofte de samme bivirkningene, sier han.

Bruker genteknologi

Legemiddelmyndighetene i Europa satt i gang et arbeid med å kartlegge alle legemidler mot ebola.

– De skal bedømme dem, så langt det lar seg gjøre. Og så gi råd, sier Madsen.

Madsen mener det er gledelig at legemiddelindustrien nå øker innsatsen på dette området.

– Hvis dette slår heldig ut, bør man kunne begynne å vaksinere mennesker i løpet av året. Genteknologien gjør at man kan lage vaksiner på helt andre måter enn det man kunne gjøre før, sier han.

Les: Kan komme ebola-vaksine etter nyttår

Madsen forklarer at når man lager en vaksine, utsettes pasienten for det viruset eller den bakterien som man skal vaksineres mot. Dermed danner kroppen antistoffer som vil hjelpe mot infeksjonen.

– Disse delene av bakterien, eller viruset, lager man nå ved hjelp av genteknologi. Selv om medisinen da ikke er ferdig utprøvd, er det gitt klarsignal fra WHO til såkalt eksperimentell behandling. Jeg tror de fleste leger vil bedømme det som forsvarlig i den situasjonen vi er i nå, avslutter han.

Tobakksplante tas i bruk i ny medisin mot ebola

VIDEO: Sissel Rogne i Bioteknologirådet forteller om genmodifiserte vaksiner.

Behandler pasienter med hiv-medisin

Amerikanske myndigheter har også godkjent bruken av den eksperimentelle medisinen TKM-Ebola, som produseres i Canada.

Denne inneholder små biter av et arvestoff som forvirrer systemet slik at viruset ikke greier å formere seg lenger, forklarer Madsen.

Testingen av legemiddelet ble stanset i vinter på grunn av bivirkninger, deriblant mageinfeksjoner, men fikk senere klarsignal til å levere til leger og sykehus som ber om det i akutte tilfeller.

Les også: Holder tilbake seks milliarder kroner fra ebola-bekjempelse

TKM-Ebola ble brukt på den amerikanske legen Richard Sacra, som ble smittet i Liberia i september. Sacra ble friskmeldt for to uker siden.

Afrikanske leger har også forsøkt å bruke andre legemidler i ren desperasjon.

CNN kan også fortelle om en lokal lege i Tubmanburg i Liberia, som behandler ebolasmittede pasienter med hiv-medisinen lamivudin. 13 av 15 pasienter skal ha overlevd behandlingen.

– Det finnes en rekke medisiner som kalles antivirale legemidler, som brukes mot virus som hiv. De kan også virke mot ebola, laboratorieforsøk har gitt inntrykk av det. Alle medisiner skal egentlig prøves ut på mennesker før dette kan avgjøres, sier Madsen.

Lamivudin har også flere bivirkninger, blant annet leversykdommer.

Isolatposten Ullevål OUS

Isolasjonsposten på Oslo universitetssykehus. Her skal en norsk feltarbeider fra Leger Uten Grenser behandles med den siste Zmapp-dosen.

Foto: Oslo universitetssykehus/Anders Bayer

Fremskynder vaksinetester

Det jobbes også med å utvikle vaksiner mot ebolaviruset. Det amerikanske helsedirektoratet startet testingen av en vaksine på mennesker i september.

På grunn av den store etterspørselen har Food and Drug Administration (FDA) gitt tillatelse til fremskynde prosessen ved å droppe flere prekliniske studier som vanligvis er påkrevd.

Legemiddelet skal nå være klart til testing i Storbritannia, Mali og Gambia. Produsenten GSK skal ferdigstille 10.000 doser, som skal leveres til Verdens helseorganisasjon (WHO) umiddelbart dersom testene viser seg å være en suksess.

Vaksiner er også under utvikling hos kanadiske helsemyndigheter, der testperioden trolig vil kunne starte i løpet av en uke eller to.

Canadiske myndigheter har allerede sendt nærmere 1000 doser til Liberia, etter en forespørsel fra regjeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt