Jobber med å identifisere de hundrevis av døde i hevet båtvrak

Italienske myndigheter jobber på spreng med å identifisere de flere hundre døde migrantene som var i fiskebåten som ble hevet fra havbunnen i går. – De har rett til å bli husket, sier Italias statsminister.

ITALY-REFUGEE-IMMIGRATION-DISASTER-SHIPWRECK

Dykkere fra den italienske marinen nærmer seg vraket på havbunnen.

Foto: STR / Afp

Italienske myndigheter hevet torsdag en fiskebåt fra havbunnen i Middelhavet som sank utenfor kysten av Libya i fjor. Inne i båten var likene til minst 300 migranter som forsøkte å ta seg til Europa.

Kun 28 migranter overlevde forliset i april 2015. Like etter ulykken ble 169 omkomne funnet, mens resten var fanget i skroget på den sunkne båten.

Italy Migrants

Båten ble hevet og tatt med til en militærbase på Sicilia.

Foto: Domenico Trovato / Ap

Italienske brannmannskap fikk den uhyggelige oppgaven med å hente de døde ut av det hevede vraket og plassere dem i et nedkjølt telt som ble satt opp på bryggen ved en militærbase på Sicilia, skriver The New York Times.

Der vil rettsmedisinere jobbe med å undersøke levningene – samle inn gjenstander som migrantene eventuelt hadde på seg og legge inn bilder og DNA i en database hvor familiene kan se, og eventuelt bekrefte om deres kjære har druknet.

Migrantene om bord kom fra mange forskjellige land, inkludert Bangladesh, Egypt, Eritrea, Gambia, Nigeria og Somalia, ifølge den amerikanske avisen

De omkomne som ikke blir identifisert blir begravd i Italia.

Artikkelen fortsetter under bildet

Italy Migrants

Ifølge italienske myndigheter tok operasjonen med å heve båten fra havbunnen 20 timer torsdag på grunn av dårlig vær og sterke strømninger.

Foto: Domenico Trovato / Ap

Lovet å heve skipet

FNs høykommissær for flyktninger anslår at fra og med 19. april i fjor, dagen da fiskebåten med så mange om bord forliste, og til og med i dag, så har rundt 4.927 mennesker omkommet mens de har forsøkt å ta seg over Middelhavet og inn til Europa.

Ulykken fra avpril i fjor blir omtalt som tidenes største flyktningkatastrofe i Middelhavet, og fikk europeiske politikere til kreve tiltak for å avverge flere båttragedier i fjor.

De fleste av båtene som ender opp på havbunnen mens de forsøker å frakte migranter over Middelhavet blir aldri hentet opp eller identifisert. Men italienske myndigheter lovet i fjor at de ville og brukte rundt 88 millioner kroner på å gjøre finne fiskebåten fra tragedien i april og heve den fra havbunnen i håp om å identifisere de

ITALY-REFUGEE-IMMIGRATION-DISASTER-SHIPWRECK

– Jeg beordret marinen til å heve vraket og begrave våre brødre og søstre som ellers ville forblitt på havbunnen for evig, skrev Italias statsminister Matteo Renzi på Facebook.

Foto: HO / Afp

døde.

– Har rett til å bli husket

– Jeg beordret marinen til å heve vraket og begrave våre brødre og søstre som ellers ville forblitt på havbunnen for evig, skrev Italias statsminister Matteo Renzi på Facebook i går.

– Jeg gjorde det fordi vi italienere kjenner verdien av ordet «sivilisasjon».

Den italienske statsministeren skrev også at de døde migrantene har en «rett til å bli husket».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt