Jobber i Norge for å gjenreise Nepal

Kraftig regn og vind gjør situasjonen enda verre for nepalere som allerede er hardt rammet av jordskjelv. Torsdag kom 11 sherpaer til Norge for å tjene penger så de kan hjelpe flest mulig i hjemlandet.

11 sherpaer skal bygge fjellstier for å tjene penger til hjemlandet.

DÅRLIGE NYHETER: I den norske vårsola er første prioritet å sjekke nyhetene hjemmefra i byen Kunde på mobilen for Sonam Tahsi Sherpa (t.v.)og Tshering Sherpa (t.h.).

Sonam Tashi Sherpa

– Jeg skal jobbe så hardt jeg kan og gjøre mitt beste for å kunne gjøre noe for folket og samfunnet mitt, sier Sonam Tashi Sherpa.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK
Nepal

Alle i landsbyen Kunde bor i telt fordi husene er ødelagt eller at de ikke tør å bo inne.

Foto: Privat

– I morges var det to små jordskjelv til. Nå regner det kraftig i tillegg. Situasjonen er ikke bra. Folk bor i telt og livet er hardt. Å lage mat, tenne bål. Alt er vanskelig, forteller Sonam Tashi Sherpa til NRK.

Sammen med ti andre sherpaer har han komme til fjellgården Skaari i Luster. De neste månedene skal de reise rundt omkring i Norge for å bygge turstier og drive med annet steinarbeid.

– Er det vanskelig å være i Norge nå, og ikke kunne hjelpe til hjemme?

– Ja, til en viss grad, men hvis jeg ikke var her, så ville jeg ikke hatt penger til å hjelpe dem. Istedenfor å stå og se på, valgte vi derfor å ikke avlyse planene om å dra til Norge, sier Sonam.

Nepal

Regn og kraftig vind de siste dagene gjøre situasjonen enda vanskeligere for nepalerne.

Foto: Privat

– Jeg skal jobbe så hardt jeg kan og gjøre mitt beste for å kunne gjøre noe for folket og samfunnet mitt.

– Forventet ikke enda et skjelv

I den norske vårsola er første prioritet å sjekke nyhetene hjemmefra i byen Kunde på mobilen.

– Min mor, yngre søster, kone og sønn er der, sier Damai Tshri Sherpa.

Dawa Nuru Sherpa

Dawa Nuru Sherpa sier det var viktig for ham å komme til Norge hvor han kan tjene penger for å bygge opp ødelagte hus i hjemlandet.

Foto: NRK

Over 8000 mennesker mistet livet i det kraftige jordskjelvet i Nepal. Noen dager og etterskjelv senere, rammet nok et kraftig jordskjelv. Hus som ikke raste sammen av det første, ble knust til pinneved av det siste.

– Da det første skjelvet kom, løp vi ut og så husene bevegde seg frem og tilbake.
Vi forventet ikke at det skulle komme nok et jordskjelv til. Vi var veldig redde og forsøkte å ringe, men nettverket var nede, forteller Dawa Nuru Sherpa.

Alle i landsbyen bor i telt

Han anser seg og landsbyen Kunde for å være heldige. Ingen personer ble skadet i de kraftige jordskjelvene, men 90 proset av alle husene ble ødelagt.

– Resten har sprekker og må repareres. Nå bor alle i telt fordi det er ikke trygt å sove i husene, sier han.

Dawa Nuru sier det var viktig for ham å komme til Norge hvor han kan tjene penger til å bygge opp ødelagte hus i hjemlandet.

– Vi skal selvfølgelig hjelpe de som ikke har penger til å bygge opp husene sine.

Sherpaer i Norge

Sherpaene fra Nepal skal tjene penger på å bygge opp norske turstier. De er ettertraktet arbeidskraft som er vant til å jobbe i høyden.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Gikk sammen for første gang etter skandaleintervjuet

Da prinsene Harry og William ankom begravelsen til bestefaren, gikk fetter Peter Phillips mellom dem. Da de kom ut gikk de side om side. Det er første gang siden prins Harry og Meghan gjorde sitt intervju med Oprah Winfrey.