NRK Meny
Normal

JFKs datter - ny USA-ambassadør?

Hun er 55 år, trebarnsmor og advokatutdannet. Men viktigst av alt: en ivrig støttespiller for Obama. Derfor kan hun nå bli USAs neste Tokyo-ambassadør.

Caroline Kennedy Schlossberg på talerstolen
Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Analyse av Joar Hoel Larsen

Hun var en hjerteknuser og sammen med lillebroren John bidro hun til at Det hvite hus ikke lenger var et gamlehjem. Da faren John F. Kennedy ble valgt til president i 1960 var hun ennå ikke fylt tre år.

Leker i Det ovale kontor

President John F Kennedy klapper, mens barna Caroline og John jr. danser i Det ovale kontor i 1962.

Foto: AP

John-John, som junior ofte ble kalt, var bare åtte uker gammel da familien flyttet inn i 1600 Pennsylvania Avenue etter farens tiltredelsestale den 20. januar 1961.

John F. Kennedy var den yngste presidenten USA noensinne hadde valgt.

Hans First Lady Jacqueline var 31 år gammel, vakker og velkledd, med et snev av distansert eleganse – og elsket av velgerne.

Da det ble tatt bilder av de to sjarmtrollene, Caroline og John-John, mens de lekte i Det hvite hus og på Det ovale kontor, var idyllen fullbrakt. Myten om Kennedy-familien som fantasidrømmenes Camelot tok form.

Ambassadør, men ikke diplomat

Kennedyfamilien samlet under begravelsen til JFK 1963

Kennedy-familien samlet under begravelsen til JFK i 1963.

Foto: Afp

USA er, med få unntak, til stede i nesten alle verdens land. Utenrikstjenesten i USA er profesjonell og ambassadene ledes til daglig av en erfaren diplomat. Men selve ambassadøren er ofte presidentens personlige sendemann eller kvinne.

En slik prestisjetung utestasjonering er ofte en ettertraktet belønning for økonomisk og politisk støtte til presidenten i valgkampen.

I 2008 var Kennedy-klanens støtte viktig for senator Barack Obama, ikke minst siden klanen innledningsvis var delt og flere av dem støttet Hillary Clinton. At «pater familias» Edward Kennedy og president Kennedys datter Caroline stilte opp for Obama ble ikke glemt.

Hun uttalte i 2008 at Obama var den første kandidaten siden JFK som inspirerte massene på samme måte som hennes far.

Nå kan hun altså få sin ambassadørtittel, på samme måte som bestefar Joseph Kennedy fikk det, da han som irsk-amerikansk katolikk støttet president Roosevelt og hans New Deal for 75 år siden.

Mediesky medieyndling

Caroline Kennedy og Barack Obama under valgkampen.

Caroline Kennedy har et godt forhold til USAs president, Barack Obama.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Caroline Kennedy var i unge år ekstremt eksponert i amerikanske medier. Mordet på hennes far i 1963 og pressens omtale av hennes mor etter at hun giftet seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis gjorde et liv i rampelyset lite attraktivt.

Journalister og fotografers interesse for den såkalte Kennedy-klanens liv var enorm. Flere av hennes fettere måtte betale dyrt for denne oppmerksomheten
når de forårsaket skandaler og tragedier.

Caroline trakk seg etter hvert tilbake. Hun levde en forholdsvis anonym tilværelse med mann og barn i New York. Hun arbeidet i forlagsbransjen som redaktør og forfatter og viet mye tid til veldedig arbeid, ikke minst med å samle inn penger til barn som ikke hadde råd til utdannelse.

Personlig og politisk krise

Senator Edward "Ted" Kennedy og hans niese Caroline

Caroline Kennedy sammen med onkelen og senatoren Ted Kennedy i 2008.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

I 1994 døde hennes mor Jacqueline Kennedy av kreft og i 1999 omkom hennes bror John i en flyulykke. Som den eneste gjenlevende etter presidentfamilien Kennedys 1000 dager har hun representert, sittet i styrer, vært til stede og ivaretatt «Camelots» interesser.

Hun var en av sin onkel Teds nærmeste frem til han gikk bort i 2009. Etter det har hun vært den ledende Kennedy og har refset slektninger som har brakt familienavnet i vanære.

Men hun feilberegnet selv navnets gjennomslagskraft og magi da hun ønsket seg onkel Bobbys tidligere senatsplass. I 2008 ble stillingen som «the Junior Senator from New York» ledig da Hillary Clinton ble utenriksminister.

Kennedy-navnet var imidlertid ikke nok. Caroline hadde aldri presentert seg politisk. Det ble påpekt at hun ikke hadde stemt ved alle valg, hun hadde aldri fremmet noen standpunkter så velgerne visste ikke hva hun sto for. I stedet for å gå på en smell og tilsmusse Kennedy-navnet med et nederlag, valgte hun å trekke seg.

Tokyo vet hva de får

Caroline Kennedy sammen med mora Jacqueline Kennedy i 1963.

Caroline Kennedy sammen med mora Jacqueline Kennedy i 1963.

Foto: Bob Schutz / Ap

Det er de færreste som kjenner Caroline Bouvier Kennedy personlig og de som gjør det holder kortene tett til brystet. Men hun har en juridisk doktorgrad, er kulturinteressert og var i sin ungdom en ivrig rytter.

Hun var lenge litt sosialt utilpass, og vanlige amerikanere var usikre på hvordan de skulle forholde seg til en "kongelig", når de traff henne på en helt vanlig arbeidsplass.

I 2011 viste hun likevel, blant annet i et intervju med David Letterman, at hun har både glimt i øyet og en kjapp replikk, da hun kommenterte sin mors «lydbåndintervjuer», snakket inn nesten 50 år tidligere.

I Japan trenger hun ingen av delene, om meldingene i amerikansk presse skulle vise seg å medføre riktighet. Der er de begeistret hver gang Washington utnevner en politisk kjendis til ambassadørstillingen i Tokyo, og selveste Jackies datter vil overgå det meste.

At USA sender en representant fra sin uoffisielle kongefamilie til det tidligere keiserriket vil bli sett på som en særdeles vennlig handling. At Caroline Kennedy i tillegg vet å te seg er bare en gigantisk bonus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt