Hopp til innhold

Jernring rundt kommunistopprør i Kina

Innbyggerne i den kinesiske byen Wukan holdes i sjakk av 1000 bevæpnede politifolk.

Demonstranter i Wukan

Flere tusen demonstranter i Wukan roper slagord mot de lokale myndighetene som de mener er korrupte.

Foto: AFP PHOTO / Afp

Rasende demonstranter i den lille landsbyen, sør i Kina, har skapt hodebry for de lokale myndighetene.

Døde i varetekt

Etter at en av aktivistene døde i arresten denne uken, har flere tusen av landsbyens innbyggere tatt til gatene og ropt slagord mot det de mener er korrupte og grådige ledere.

Væpna politistyrker står utenfor den kinesiske byen Wukan

Væpna politistyrker står utenfor den kinesiske byen Wukan.

Foto: PETER PARKS / Afp

Nå truer politiet med å angripe byen og slå ned protestene.

De har laget en jernring rundt Wukan, og avsperret den fra omverden. Verken mat eller vann slippes inn, mens ingen innbyggere får gå ut.

Nå er nesten alle byens restauranter stengt, men markedet holder fortsatt åpent.

– Vi har mat og drikke i minst 10 til 12 dager, sier Zhang Xiaoping til den britiske avisen The Telegraph, før hun fortsetter:

– Vi smugler inn kjøtt og grønnsaker fra nabolandsbyen, men hver tur tar en time.

Ville bygge herskapshus

De økende klasseforskjellene i Wukan har irritert mange i den lille landsbyen, og da partitopper tok seg til rette og i september begynte å planlegge byggingen av sine nye herskapshus på jordbruksområdene utenfor byen, rant begeret over for mange.

Men opprøret eksploderte først da 43 år gamle Xue Jinbo døde mens han satt i varetekt søndag.

Hver dag denne uken har derfor flere tusen gått ut i gatene og ropt ut sin misnøye, nå svarer myndighetene.

– Regjeringen er fast bestemt på å slå ned dette opprøret, og straffe de kriminelle som har provosert frem knusingen av biler og ødeleggelsen av byen vår, sier ordfører Wu Zili til det statlige nyhetsbyrået China News Service.

Sørgende kvinner i den kinesiske byen Wukan

På torget i Wukan samlet mange tusen seg for å sørge over Xue Jinbo.

Foto: PETER PARKS / Afp

I dag samlet mange seg på torget i byen for å minnes Xue, som ifølge myndighetene døde av et hjerteinfarkt i varetekten, men slektningene, som fikk se kroppen, mener han hadde blitt utsatt for tortur, melder nyhetsbyrået AFP.

Frykter at opprøret skal spre seg

Dette er ikke et enkelttilfelle og over hele Kina øker nå misnøye med hvordan lokale myndigheter eksproprierer jordbruksareal til eget bruk. Ifølge Los Angles Times hentet lokalemyndigheter i Kina i fjor inn 2800 milliarder kroner fra konfiskert land.

– Det som skjer her er bare ett eksempel, over hele Kina er folk fryktelige irritert på korrupsjonen og hvordan jordbruksområder bare blir tatt fra dem, sier medlem av byrådet og en av demonstrantene, Lee Cheuk-Yan til nyhetsbyrået Reuters.

– Dette viser bare at systemet ikke fungerer og at undertrykkelse er ikke måten å løse dette på. Nå må kommunistpartiet åpne opp for mer demokrati, sier Lee.

Kinesiske myndigheter har som svar blokkert søkeresultater om Wukan-protestene på den kinesiske mikrobloggtjenesten Sina Weibo, i frykt for at dette skal spre seg til flere steder i Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt