Normal

Politiet slo jernring rundt Manhattan

NEW YORK (NRK.no): Tiårsmarkeringen for terrorangrepene på USA trakk mange skuelystne til søndre Manhattan søndag. Men ikke alle hadde regnet med den intense sikkerheten rundt Ground Zero.

Anders Brekke i USA
Foto: NRK

Mens livet stort sett går sin vante gang nord på Manhattan, er kvartalene sør for Brooklyn Bridge tungt bevoktet.

Minst annenhver bil på gata er en politibil, og nedover Broadway er hvert eneste lyskryss voktet av minst fem politifolk. Samtidig vrimler det av politi på hvert eneste gatehjørne.

Skal man krysse gata, må man forberede seg på å vise frem både legitimasjon og personlige eiendeler. Flere steder må man ta seg tilbake et par kvartaler bare for å komme seg over på den andre siden.

Samtidig er alle bruene fra Manhattan stengt for trafikk, og på T-banen blir alle sekker og bager sjekket grundig. Bombehunder og røntgenmaskiner er tatt i bruk på flere kontrollposter.

President Barack Obama har bedt alle om å holde øyene åpne og si fra hvis de ser noe mistenkelig, og på T-banestasjonene i New York henger det plakater med beskjeden: «Hvis du ser noe, si noe. Forhåpentligvis er det ingenting.»

Sikkerhetssperring ved Ground Zero i New York

Strenge sikkerhetskontroller ved sperringene to kvartaler unna Ground Zero.

Foto: Anders Brekke / NRK

Ryggsekker forbudt

Et par dager før tiårsmarkeringen ble det kjent at amerikansk etterretning jaktet på tre menn som skal ha planlagt et angrep i New York på tiårsdagen.

Denne uka har sikkerheten blitt trappet ytterligere opp , og politiet stopper stadig biler for å foreta stikkprøver og sikkerhetssjekker.

Under markeringen er alle gater i en radius på to kvartaler rundt Ground Zero sperret av og strengt bevoktet, og ingen kommer forbi sperringene uten å ha et legitimt ærend på den andre siden.

Politiet går langs de lange køene og kaster ut alle som har med seg ryggsekk, som det er totalforbud mot innenfor sperringene.

Ved det sørøstre hjørnet av Ground Zero står betjent Rijo, og passer på at ingen uvedkommende tar seg forbi sperringene.

– Alt har gått bra så langt, og det har vært forholdsvis rolig. Folk ser ut til å ha forståelse for de strenge sikkerhetstiltakene, sier Rijo til NRK.

Betjent Rijo

Betjent Rijo passer på at ingen tar seg forbi sperringene to kvartaler overfor Ground Zero.

Foto: Anders Brekke / NRK

Bak Rijo ligger Zuccotti Park, der spesielt inviterte får se seremonien på storskjerm. Et kraftig høyttaleranlegg gjør at forbipasserende også får med seg taler og musikk.

Navnene på de omkomne høres godt utenfor Ground Zero, og hver gang et minutts stillhet innledes, stopper folkemengden opp.

Når «Amazing Grace» strømmer ut av høyttalerne, ser de fleste i bakken eller mot World Trade Center.

De eneste andre lydene er enkelte biler og sirener i gatene, og politibetjenter som ber folk om å flytte seg.

Video 4478e43c-9488-4fd0-b99c-a80eaec0702b.jpg

VIDEO: Se George W. Bush lese en tekst av Abraham Lincoln.

– Det føltes riktig

På fortauet to kvartaler sør for Ground Zero sitter Edward Gusbar og Denise Hall fra Pennsylvania, som har reist til New York i anledning tiårsmarkeringen.

– Vi kom hit fordi det føltes riktig, sier Hall.

De har forståelse for den strenge sikkerheten, men sier de ikke har fått sett så mye.

– Det er litt skuffende at vi ikke kommer nærmere, sier Gusbar.

Gusbar tjenestegjorde i Irak i 2004 og 2005, og forteller at det er ganske spesielt å være i New York på tiårsmarkeringen for angrepet som startet det hele.

– Det er en veldig spesiell dag. Det er veldig emosjonelt, sier han.

Edward Gusbar og Denise Hall

Edward Gusbar og Denise Hall har reist til New York i anledning tiårsmarkeringen.

Foto: Anders Brekke / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt