Afghansk jente drept av danske styrker

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ei afghansk jente ble drept av danske soldater under kamper mot Taliban-opprørere mandag. Nå ønsker det danske forsvaret å betale en godtgjørelse til familien til den drepte jenta.

Jenta ble drept av danske soldater under en skuddveksling i byen Gereshk, sør i Helmand-provinsen. Faren og hennes søster ble såret i episoden.

I en uttalelse fra militæret het det at det ikke befant seg noen sivile i området da den danske patruljen ble beskutt av Taliban-opprørere og besvarte angrepet.

Én time etter at kampene var over ankom flere landsbybeboere stedet. Blant dem var en far og hans døtre som alle var blitt skadet. De ble brakt til den danske militærbasen, der den yngste ble erklært død.

Faren og hans to døtre ble ifølge foreløpige undersøkelser truffet av dansk ammunisjon, melder nyhetsbyrået AFP.

– Ønsker å følge de lokale skikkene

Oberst Henrik Sommer, sjef for Operasjonsdivisjonen i Hærens Operative Kommando (HOK), sier det ikke snakk om en erstating, men en såkalt «kulance». Det kan ikke kreves erstatning dersom man blir truffet under kamphandlinger.

– Hvis man ønsker å følge de lokale skikkene, eller vil bevare et godt forhold til lokalbefolkningenm så kan man utbetale kulance, og det er vi i dialog med familien om, sier Sommer til Jyllands-Posten .

Sommer ønsker ikke opplyse hvor mye penger det vil være snakk om fordi de det kan være risiko for at Taliban vil forsøke å presse familien for pengene, skriver Politiken.dk .

Tredje gang

Det er ikke første gang de danske styrkene i Afghanistan skal ha forårsaket at barn er blitt drept under kamper med opprørsgrupper.

I mai ble et barn på tre år drept ved Armadillo etter en halvtimes kamphandlinger mellom danske soldater og Taliban. Etter kamper i vest for Lashkar Gah i mars ble ei jente drept og lokalbefolkningen hevdet at de utenlandske styrkene var skyld i hennes død.

Danmark har over 700 soldater i Afghanistan, som er en del av den internasjonale ISAF-styrken. De fleste befinner seg i Helmand-provinsen, som ledes av Storbritannia.

Til sammen 25 danske soldater er blitt drept i Afghanistan siden 2001.

SISTE NYTT

Siste nytt