NRK Meny
Normal

Jente bortført av Boko Haram: – Jeg ble bedt om å drepe fange

Jenter og unge kvinner som er bortført av ekstremistgruppa Boko Haram i Nigeria, tvinges til å delta i kamphandlinger og terrorangrep, ifølge menneskerettsgruppa HRW.

Kidnappede jenter i Nigeria

Dette bildet fra mai i år skal angivelig vise jentene som ble kidnappet i nærheten av Chibok i april i år. Jenta som er sitert i HRWs rapport er ikke blant jentene på bildet.

Foto: AP PHOTO / Ap

Human Rights Watch (HRW) har intervjuet flere titalls jenter og kvinner som tidligere har vært holdt som gisler av Boko Haram. De forteller om fysisk og psykisk mishandling og overgrep fra sine gisseltakere.

En 19 år gammel jente forteller også at hun ble tvunget til å delta i gruppas angrep.

– Jeg ble beordret til å holde ammunisjon og ligge i gresset mens de kriget, forteller en av jentene i rapporten som HRW la fram mandag.

– Da sikkerhetsstyrkene kom og begynte å skyte mot oss, falt jeg sammen i frykt. Opprørerne dro meg rundt på bakken mens de flyktet tilbake til leiren.

Bedt om å drepe fange

Den 19 år gamle jenta forteller videre at hun også ble beordret til å ta livet av en fange som opprørerne hadde tatt.

– Da vi kom tilbake til leiren, bandt de hender og føtter på dem som var tatt til fange og skar over halsen på fire av de fem samtidig som de ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor). Deretter ga de meg en kniv og ba meg drepe den siste mannen. Jeg skalv av skrekk og kunne ikke gjøre det. Da tok laglederens kone kniven og drepte ham, forteller hun.

Totalt 30 jenter har blitt intervjuet av Human Rights Watch i forbindelse med rapporten. Dette inkluderer 12 av de 57 som klarte å flykte da Boko Haram angrep en skole i Chibok, og kidnappet over 200 jenter.

Jentene som er intervjuet har blitt holdt fanget i alt fra to dager til tre måneder. De fleste av dem ble tatt til fange av terrorgruppa da de var i hjemmene sine, mens de jobbet ute på jorder, eller på vei til skolen.

Jentene skal ha blitt holdt åtte forskjellige Boko Haram-leire, som Human Rights Watch mener ligger i den store Sambisa-skogen i Borno, på grensen mellom Nigeria og Kamerun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrerer for kidnappede jenter i Nigeria

Demonstranter krever at nigerianske myndigheter gjør mer for å få tilbake de 200 jentene som ble kidnappet. Bildet er tatt i 14. oktober i byen Abuja.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

Selvmordsbombere

Den nigerianske regjeringen har den siste tiden fått mye kritikk for ikke å ha gjort nok for å få tilbake jentene som ble kidnappet fra skolen i Chibok. I forrige uke hevdet den nigerianske regjeringen at de hadde som mål å få frigjort jentene innen kort tid. Det ble også meldt at det hadde blitt inngått en avtale med Boko Haram, men dette ble senere avkreftet.

Fredag sa Tsjads utenriksminister at det fortsatt var håp om at forhandlingene skulle komme i havn. Avtalen innebar ifølge Moussa Mahamat Dago at Boko Haram-fanger skulle løslates.

Forhandlingene til tross, mandag melder BBC at det som skal være Boko Haram-medlemmer skal ha kidnappet 30 barn i det nordøstlige Nigeria.

En bølge av angrep fra kvinnelige selvmordsbombere i Nigeria tidligere i år har ført til spekulasjoner om hvorvidt Boko Haram bruker bortførte kvinner og jenter i slike terrorangrep. Det har imidlertid ikke vært mulig å finne konkrete bevis på det.

Ifølge HRW har over 500 jenter og unge kvinner blitt bortført i Nigeria siden 2009. Mange har blitt utsatt for mishandling, overgrep, voldtekter og tvangsgifte og har også under trusler og vold blitt tvunget til å konvertere til islam.

I juli ble en 10 år gammel jente pågrepet i delstaten Katsina, nordvest i Nigeria. Den unge jenta hadde et bombebelte festet på kroppen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt