Jente (8) solgt som brud til afghansk politimann

Til tross for en lov mot praksisen, blir jentebarn fortsatt solgt som bruder i Afghanistan.

Barnebrud

3-åring avbildet i et brudeslør etter hun ble lovet bort til sin sju år gamle forlovede og fetter. Jenta er en av mange barn som har blitt forsøkt giftet bort.

Ti år etter at krigen i Afghanistan begynte, har den engelske avisen London Evening Standard snust opp historien om et åtte år gammelt barn som nylig ble giftet bort til en politimann.

Politimannen er selv i tjueårene, og jobber for det afghanske grensevaktholdet, ansatt av staten. Det var faren til den lille jenta som satte premisser for salget av datteren som skal ha foregått i Garmsir-distriktet.

En fet pris ble avtalt mellom far og kjøper som ble utbetalt i kontanter, og bryllupseremonien ble helliggjort med en mulla.

Krevde at han ikke rørte henne

Bryllupet er i strid med afghansk lov som sier at minstealderen for å gifte seg er 16 år.

Men ekteskapet ga familien status og makt i lokalsamfunnet, noe som trolig er en av årsakene til at loven gang på gang blir brutt i Afghanistan.

Avtalen mellom faren og politimannen gikk ut på at han ikke fikk lov til å utføre samleie med bruden før hun nådde puberteten.

Brøt avtalen – voldtok

Etter noen måneder returnerte faren til brudgommens familie for å klage. Ektemannen hadde brutt avtalen og voldtatt barnet, ifølge avisen.

Voldtekten ble rapportert til myndighetene med hjelp fra internasjonale rådgivere, og statsadvokaten, den lokale dommeren og en nøkkelperson i lokalsamfunnet ble bedt om å vurdere å rette tiltale mot politimannen.

– Barnet ble hentet av politiet, og hun ble undersøkt av en lege fra det amerikanske forsvaret som kom til slutningen om at jenta var blitt misbrukt, sier en talsmann fra forsvaret til nettavisen.

Men myndighetene bestemte seg for at dette var en sak for lokasamfunnet, og ikke for domstolene. Landsbyens mange eldre presset derfor på at politimannen måtte betale en større sum for ekteskapsavtalen, siden han hadde brutt den ved å forgripe seg på barnet. Faren oppsøkte familien og krevde en større sum, men det er ukjent om han mottok dette beløpet.

100.000 kroner for mindreårig brud

Til tross for 16-årsgrensen, blir mer enn halvparten av jentebarn under 15 giftet bort. Prisene på brudene varierer, men ligger på rundt 20.000 amerikanske dollar, 116.500 kroner, og de rike betalerne er ofte gangstere, narkotikaselgere, eller krigsherrer.

Etter saken der en tre år gammel jente ble forlovet i oktober 2007, har afghanske myndigheter sagt at de vil skjerpe inn reglene.

I Unicefs studie fra 2000 til 2008 fant de at mer enn 43 prosent av kvinner i Afghanistan ble giftet bort som mindreårige, flere før puberteten. I 2009 økte tallet til 57 prosent. I 2009 ble også en lov om avskaffelse av vold mot kvinner vedtatt, noe som så langt har trådt i kraft i 10 av 43 provinser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt