Hopp til innhold

Jens Stoltenberg og Angelina Jolie maner til forsvar av kvinner

Nato kan bli viktig for å hindre at kvinner utsettes for vold, skriver Angelina Jolie og Jens Stoltenberg i felles opprop. – I flere deler av verden er det farligere å være kvinne enn soldat.

Angelina Jolie og Jens Stoltenberg

SAMARBEID: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og skuespiller Angelina Jolie.

Foto: Virginia Mayo / Manuel Balce Ceneta / AP

– Angelina Jolie og jeg mener Nato har et ansvar for og muligheten til å være en fremtredende beskytter av kvinners rettigheter, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Sammen med skuespilleren har han skrevet et innlegg i The Guardian, i forbindelse med at 10. desember er FNs menneskerettsdag. Brevet har fått tittelen «Grunnen til at Nato må forsvare kvinners rettigheter».

Overgrep som våpen

Jolie har de siste årene engasjert seg i kampen for menneskerettigheter, blant annet som utsending for FNs høykommisjonær for flyktninger.

I 2012 var hun også med på å lansere et britisk initiativ mot seksuelle overgrep og vold mot kvinner, kalt «Preventing Sexual Violence Initiative».

I brevet skriver Jolie og Stoltenberg at det å stoppe vold mellom kjønnene er et viktig fred – og sikkerhetsspørsmål.

Jens Stoltenberg sitter bak pulten på sitt NATO-kontor

Natos norske generalsekretær Jens Stoltenberg.

Foto: Filip Huygens / NRK

– All vold mot kvinner er et svik mot det grunnleggende løftet i FNs menneskerettighetserklæring om like rettigheter og verdighet for kvinner. Vold mot kvinner er en av de viktigste grunnene til at kvinner fortsatt befinner seg i en underordnet posisjon i forhold til menn i de fleste deler av verden, heter det i brevet.

I 2009 vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon for å forhindre seksualisert vold og krigføring.

Stoltenberg og Jolie skriver at overgrep mot kvinner fortsatt brukes som et våpen i store deler av verden, og trekker frem konfliktene i Syria, Ukraina, Somalia og Myanmar som eksempler.

– Dette inkluderer massevoldtekt, gruppevoldtekter, sexslaveri, voldtekt som en form for tortur, etnisk rensing og terrorisme. Dette forklarer langt på vei hvorfor det ofte er farligere å være kvinne enn soldat i et konfliktområde i dag.

Nur er Rohingya

NRKs reporter Kjersti Strømmen besøkte rohingyaene i Bangladesh i oktober. Her kan du se bilder av noen av barna hun møtte.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Overgrep i Vesten

Tidligere i høst ble det kjent at Angelina Jolie er en av mange kvinner i Hollywood som har hatt ubehagelige møter med produsenten Harvey Weinstein.

Angelina Jolie på scenen i Los Angeles

Angelina Jolie er en av Hollywoods best betalte skuespillere. De siste årene har hun også markert seg som en profilert menneskerettsforkjemper.

Foto: Rich Fury / AFP

I en e-post til New York Times skrev Jolie at hun har hatt en dårlig opplevelse med produsenten, som er anklaget for flere voldtekter. Opprullingen av Weinstein-saken ble starten på den mye omtalte Metoo-kampanjen.

Tidligere denne uken ga Time Magazine kvinnene bak kampanjen den prestisjefylte utmerkelsen «Årets person».

Også her hjemme har Metoo-kampanjen satt spor. I desember kunne NRK blant annet fortelle at 25 kvinnelige stortingspolitikere sier de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i det politiske liv.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt