Normal

Saleh: – Jeg står sammen med dere

Jemens president mottok rungende applaus fra hundretusener av demonstranter etter sin tale i Jemens hovedstad i dag. – Jeg vil overgi makten til trygge hender, sier Ali Abdullah Saleh.

Ali Abdullah Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh fastholder på at han kommer til å gå av, og fikk applaus etter dagens tale.

Stemningen var spent før massedemonstrasjonen og presidentens tale i Sana i dag. Dagen kalles «avgangsdagen», med henvisning til kravet om at Saleh må gå av.

Allerede tidlig på dagen strømmet titusenvis av demonstranter til en plass like ved universitetet i Sana, der mange andre demonstranter har kampert i flere uker.

Demonstrasjoner i Jemen

Flere nyhetsbyråer sier at hundretusener av demonstranter har møtt opp i Jemens hovedstad i dag.

Foto: Reuters

President Ali Abdullah Saleh sa fredag at han står for det han har sagt, og er klar for å gå av.

– Vi vil ikke ha makt, men vi ønsker å overføre makten til trygge hender. Vi ønsker ikke å overføre makt til syke, ergelige eller korrupte hender, sa Saleh i dag.

– Alt er opp til dere

Saleh snakket høyt, klart og tydelig til de tusener på tusener som har møtt opp i hovedstaden i dag.

– Mine kjære borgere, lederskapet står bak dere. Det er dere som nå kan klare å opprettholde landet, demokratiet og friheten.

– Vi har mange utfordringer, men demonstrantene hjelper ikke landet videre, sa Saleh.

Mange tror likevel ikke på det presidenten sier, siden ingenting stort har skjedd de siste ukene.

Varselskudd

Nå i ettermiddag melder nyhetsbyrået AFP at hæren skyter varselsskudd for å forhindre bråk mellom ulike grupper av demonstranter.

– Situasjonen er spent her etter at Saleh holdt talen sin, sier et vitne til Reuters.

Det har ikke kommet meldinger om skadde så langt, men det kommer meldinger på at antall demonstranter i gatene øker.

Demonstrasjoner i Jemen

Hundretusener var på plass i hovedstaden Salaa fredag. Bildet er fra i går, da det også var demonstrasjoner.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Tungt politioppbud

Forrige gang det var en tilsvarende massedemonstrasjon, sist fredag, ble over 50 personer drept da regjeringsstyrker og tilhengere av president Saleh åpnet ild mot demonstrantene. Det førte blant annet til at flere høytstående offiserer trakk seg fra militæret i protest.

Sana var fredag preget av et tungt oppbud av soldater og sikkerhetspoliti, som patruljerte områdene rundt universitetet og flere andre steder i hovedstaden.

Saleh, som har sittet med makten siden 1990, nekter å gi etter for kravet om å gå av umiddelbart, men sier han ikke vil stille til gjenvalg når det holdes nye valg, trolig rundt årsskiftet.

Barn i demonstrasjoner

En rekke skoler både i hovedstaden Sana og i storbyen Aden sør i Jemen har holdt stengt de siste ukene.

– Jeg har hørt om mange barn som har blitt drept i demonstrasjonene. Mange andre har blitt tvunget til å slutte på skolen. Sånn skal det ikke være. Alle barn har rett til beskyttelse, sier 14 år gamle Marwan, som går på den Redd Barna-støttede skolen Al-Motasam i Jordans hovedstad Sana.

Ifølge Redd Barna har elever ved flere skoler fått beskjed om å delta i demonstrasjonene, og antall barn som er blitt såret eller drept i sammenstøt, øker.

– Dette er et brudd på barnas rett til utdanning. Sikkerheten og velferden deres er i fare, sier Fatima Al Ajel ved Redd Barnas kontor i Jemen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt