Jemen: Skoletur endte i blodbad

Elevene hadde nettopp avsluttet en utflukt med piknik og var på vei tilbake til skolen, da bussen de satt i ble truffet av en bombe. Minst 29 barn ble drept i luftangrepet.

jemen skolebarn angrepet

Et av barna i skolebussen som ble angrepet fra luften, får førstehjelp på et sykehus i Sadaa-provinsen nord i Jemen.

Foto: Stringer / AFP

FN og flere humanitære organisasjoner reagerer kraftig etter at en buss med barn under 15 år, ble angrepet av krigsfly fra Saudi-Arabia nord i Jemen.

BBC skriver at minst 29 barn er drept og 30 er skadd.

Bombingen fant sted nær Dahyan-markedet i Saada-provinsen torsdag.

barn skadd jemen

En av elevene fra bussen som ble angrepet venter på å få behandling ved et sykehus i Saada-provinsen i Jemen.

Foto: Stringer / AFP

Røde Kors har bekreftet at et av sykehusene de støtter har mottatt 29 drepte barn, alle under 15 år.

Redd Barna krever umiddelbart en uavhengig gransking av angrepet, skriver BBC.

Helsemyndighetene i området som er kontrollert av opprørsstyrker fra Houthi-bevegelsen, sier antallet drepte barn er 43.

NTB referer til andre kilder blant Houthi-opprørerne som hevder at minst 50 personer er drept og 77 såret i flyangrepet mot skolebussen.

Saudi-Arabia står bak angrepet

Ifølge Houthi-opprørernes kanal Al Masirah TV ble skolebussen angrepet av fly fra den saudiledede koalisjonen.

skadd barn jemen

Ett av de skadde barna tas til sykehus. Ifølge Houthi-bevegelsen ble 50 personer drept og 77 skadd i luftangrepet mot bussen. Røde Kors bekrefter 29 døde barn ved et av deres sykehus.

Foto: Stringer / AFP

En talsmann for den saudiledede koalisjonen bekrefter at det var deres fly som sto bak, men forsvarer det han kaller «et legitimt militært angrep», rettet mot militante.

– Koalisjonen vil ta i bruk alle midler mot kriminelle og terrorister fra den Iran-støttede Houthi-militsen, som driver rekruttering av barn for å bruke dem på slagmarken som redskap og dekke for sine terroristhandlinger, sier talsmannen Turki al-Malki til Saudi Press Agency.

Fordømmelse fra Redd Barna

Redd Barna fordømmer angrepet.

– Dette er enda et eksempel på de åpenbare overtredelsene av internasjonale humanitære regler, som vi har sett i Jemen de siste årene, sier organisasjonens Jemen-landdirektør Sylvia Ghaly.

– Vi har sett alt fra skruppelløse og uproporsjonale angrep på sivilbefolkningen, til at sivilbefolkningen nektes humanitær hjelp og til at utsulting blir brukt som et strategisk virkemiddel, sier Ghaly.

amnesty

Amnesty International og Human Rights Watch mener det er grunn til å tro at Saudi-Arabia står bak krigsforbrytelser i Jemen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun understreker at det er de sivile som betaler den største prisen, og at konflikten ikke kan løses ved hjelp av militære virkemidler.

Derfor etterspør Redd Barna at partene avslutter konflikten.

Krigsforbrytelser

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.

Saudi-Arabia avviser kritikken og la i fjor fram en rapport som slo fast at samtlige mål som var bombet til da, med unntak av tre, var «legitime militære mål».

Rapporten anklaget Houthi-opprørerne for bevisst bruk av skoler, fabrikker, sykehus og andre sivile mål til våpenlagre og kommunikasjonssentre.

Propaganda

Menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier avviste rapporten som «ensidig propaganda», og det samme gjorde norske diplomater i Saudi-Arabia.

– Rapporten er en del av den intense informasjons- og propagandakrigen som føres regionalt og internasjonalt og hvor koalisjonsstyrkene hevder å holde seg godt innenfor internasjonal humanitærrett, slo de fast i et notat NTB fikk tilgang til.

«Verdens verste humanitære krise»

Over 60.000 mennesker er drept eller såret siden Saudi-Arabia med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.

på flukt jemen

60.000 er drept i krigen i Jemen, millioner er på flukt. Bildet viser to internt fordrevne som venter på å bli registeret ved et mottakssenter i Sanaa.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Krigen har gitt katastrofale følger og drevet millioner på flukt. 22 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp utenfra, og 8 millioner av dem lever ifølge FN nå på randen av hungersnød.

Halvparten av Jemens skoler og sykehus er bombet i grus, og Saudi-Arabia har innført blokade som gjør det svært vanskelig for omverdenen å komme landets befolkning til unnsetning.

FNs generalsekretær António Guterres har betegnet Jemen som verdens verste humanitære krise.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt