Hopp til innhold

– Saleh er villig til å gå av

Jemens president Ali Abdullah Saleh skal ha godtatt golfstatenes plan for et fredelig maktskifte i landet.

Ali Abdullah Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh vinker til støttespillere under en markering i hovedstaden Sana langfredag. Lørdag godtok han en fremforhandlet plan som innebærer hans avgang.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Det opplyser en av presidentens rådgivere til avisen Wall Street Journal.

– President Saleh ønsker forslaget velkommen, og har godtatt det, sier rådgiveren Tariq Shami til avisen i dag.

Shami understreker at Saleh etter grunnloven har rett til å sitte ut presidentperioden, men at han nå er villig til å gå av.

Les: Saleh positiv til gradvis maktskifte

Ville bli sittende

Planen, som er utarbeidet av samarbeidsrådet for gulfstatene, er ment å sikre en fredelig avgang for landets forhatte president.

Da Saleh talte til støttespillerne sine i hovedstaden Sana langfredag, uttrykte han at han var positiv til avtalen, men antydet samtidig at han kunne bli sittende ut presidentperioden, som løper til 2013.

Spørsmålet som så langt har stått ubesvart, er om Saleh har villet godta punktet i golfstatenes plan om at han skulle gå av innen 30 dager fra opprettelsen av en samlingsregjering, eller om han ville bli sittende.

Når han nå ser ut til å ha godtatt planen, innebærer det trolig også at han vil gå av innen få måneder. Saleh har tidligere avslått flere framforhandlede planer for hans avgang

Trolig ikke nok for demonstrantene

Ifølge Wall Street Journal skal det ha vært diplomatisk press fra Jemens nære allierte Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som har fått Saleh til å snu.

Men avtalen vil trolig gjøre lite for å blidgjøre demonstrantene, som hele tiden har stått fast ved kravet om at Saleh må gå av umiddelbart.

Golfstatenes plan inneholder i tillegg klausuler som sikrer Saleh og hans nærmeste slektninger immunitet mot straffeforfølgelse, noe demonstrantene har nektet å akseptere.

Les også: Fem drept i Jemen-protester

Opposisjonen i parlamentet sier lørdag kveld at de er positive til forslaget, men at de ikke ønsker å ta del i en nasjonal samlingsregjering.

– Opposisjonen ønsker initiativet velkommen, med unntak av opprettelsen av en nasjonal samlingsregjering, sier opposisjonsleder Yassin Noman.

Opposisjonen har tidligere nektet å godta delen av planen som går inn for immunitet for Saleh og hans familie.

SISTE NYTT

Siste nytt

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.

Nye videoar skal dokumentere drap i Butsja

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.