Hopp til innhold

Saleh positiv til gradvis maktskifte

Jemens president ønsker golfstatenes plan for et gradvis maktskifte velkommen. Men demonstrantene står på kravet om at Saleh må gå av nå.

Video Saleh talte til demonstrantene i Jemen

NETT-TV: Saleh talte fredag til demonstrantene i sentrum av Jemens hovedstad Sana. Klikk på bildet for å se videoen.

Ungdommer demonstrerer i Jemen

Ungdommer demonstrerer i gatene, for anledningen malt i fargene til Jemens flagg.

Foto: RTV
Demonstranter i Sana

Flere tusen demonstranter fylte gatene i Sana fredag.

Foto: RTC

Store menneskemengder demonstrerer i gatene i Jemens hovedstad fredag for nok en gang å kreve president Ali Abdullah Salehs umiddelbare avgang.

Under parolen «Siste-sjanse-fredag» strømmer demonstrantene ut i gatene i forbindelse med den ukentlige fredagsbønnen, som de siste ukene har fungert som en anledning for politiske grupper å markere sitt syn.

Les også: Fem drept i Jemen-protester | 26 barn drept i uroligheter i Jemen

Samtidig holder flere tusen tilhengere av presidenten en støttemarkering noen kilometer unna, og politiet og hæren er satt inn for å unngå sammenstøt mellom de to fløyene.

Vil følge grunnloven

Da presidenten fredag talte til frammøtte støttespillere i sentrum av Sana, uttrykte han at han var positiv til golfstatenes plan for et fredelig maktskifte.

– Vi ønsker initiativet fra Samarbeidsrådet for gulfstatene velkommen, og vi vil behandle det på en positiv måte innenfor rammeverket av Jemens grunnlov, sa Saleh til de frammøtte demonstrantene.

Samarbeidsrådet for gulfstatene la torsdag frem en plan der de foreslår at det dannes en samlingsregjering ledet av en representant for opposisjonen, og at Saleh deretter overlater makten til sin visepresident innen 30 dager, før det holdes nye presidentvalg innen to måneder.

Nå signaliserer altså Saleh at han ønsker forslagene i planen velkommen, men at det må skje innenfor rammene av landets grunnlov.

Det kan bety at han vil prøve å bli sittende ved makten til perioden hans utløpet i 2013.

Salehs regjering og opposisjonen i parlamentet vurderer nå planen, ifølge en melding fra Jemens ambassade i Washington.

Les: USA vil ikke lenger støtte Saleh

Oppfordrer til generalstreik

Samtidig har flere representanter for demonstrantene kontant avvist forslaget, som ikke imøtekommer deres krav om Salehs umiddelbare avgang.

– Forslaget inneholder ingenting om Salehs umiddelbare avgang, og det inkluderer flere forbehold for å beskytte ham, hans familie og hans hjelpere, som alle sammen er drapsmenn, heter det i en uttalelse fra en av ungdomsorganisasjonene som har ledet an i motstanden mot Saleh-regimet.

I samme uttalelse oppfordrer organisasjonen sine støttespillere til å gjennomføre en landsomfattende generalstreik påskeaften.

SISTE NYTT

Siste nytt