NRK Meny
Normal

Lover reformer og en ny grunnlov

Jemens president Ali Abdullah Saleh lover folkeavstemning om en ny grunnlov i løpet av året. Han lover også en overgang til et parlamentarisk system.

Jemens president Ali Abdullah Saleh talte til sine tilhengere

Jemens president Ali Abdullah Saleh talte til sine tilhengere på en fotballstadion.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Saleh kommer med løftene i en TV-sendt tale til flere tusen demonstranter som hadde møtt opp i hovedstaden Sanaa i dag, melder nyhetsbyrået AFP.

– En samlingsregjering skal dannes for å forberede en ny valgordning, sier Saleh.

I løpet av året skal det holdes folkeavstemning om en ny grunnlov om en klar maktdeling mellom president og nasjonalforsamling, ifølge Saleh. En regjering valgt av nasjonalforsamlingen skal utøve makten i landet etter et parlamentarisk system, sier han.

For lite, for sent

De varslede endringene har vært nøkkelkrav fra demonstrantene i landet, men en talsmann for opposisjonen sier at tilbudet kommer for sent.

– Dette initiativet kommer for sent. Folket krever større og mer omfattende endringer enn dette, sier Mohamed Qahtan ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Saleh sier at forslaget kommer fordi han ønsker å unngå oppvigleri. Han lover samtidig at demonstrantene skal beskyttes mot volden som har herjet i landet de siste ukene .

– Vi har gitt ordre til sikkerhetsstyrkene om å fortsette å beskytte alle demonstranter, uansett om de støtter oss eller opposisjonen, sier han.

Mange drepte

Protestene mot regimet er trappet opp siden midten av januar . Rundt 30 mennesker er drept i kamper mellom demonstranter og regjeringsstyrker de siste ukene.

Saleh har tidligere lovet at han gir seg når den nåværende presidentperioden utløper i 2013. 67-åringen har styrt Jemen siden 1978.

Protester i Jemen

Demonstrasjonene i Jemen har pågått siden midten av januar.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

NRK oppdaterer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt