Mens Norge vil ha rettferdighet for Martine, ber Jemen om det samme for drept fisker

Politikere fra Jemen og Norge har i dag møttes for å snakke om demokratiutvikling, drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen, og drapet på en jemenittisk fisker som ifølge jemenittiske myndigheter skal ha blitt skutt fra et norsk skip.

Stortingspresident Olemic Thomassen og Odd Petter Magnussen håper tirsdagens møte med denjemenittiske parlamentarikeren, Awad Alwazi vil få fortgang i oppklaringen av drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen.

Stortingspresident Olemic Thommessen tok tirsdag imot den jemenittiske folkevalgte Awad Alwazier på Stortinget. Et mål med møtet var å få til et samarbeid i Martine-saken som har vært fastlåst i 6 år. Det kan ende med at enda en sak må på bordet.

Red. anm.: I en tidligere versjon av denne saken ble det framstilt som et faktum at den jemenittiske fiskeren ble skutt fra det norske skipet. Norsk etterforskning har ikke gitt holdepunkter for å fastslå dette, og vi beklager at dette ikke kom klart nok fram i den første versjonen av saken.

Enken og familien etter den drepte fiskeren i Jemen

Enken etter den drepte jemenittiske fiskeren Mohammed Ali Quanas og parets åtte barn.

Foto: Alan Katz / Bloomberg via Getty Images
Tankskipet Nordic Fighter

Tankskipet «Nordic Fighter» seilte med bevæpnede russiske vakter gjennom Rødehavet. Øyenvitner i Jemen sier skuddene som drepte fiskeren kom fra skipet.

Foto: Frans Sanderse

I forsøket på å få til en løsning i den norske drapssaken, kan norske myndigheter bli nødt til å gjenoppta en drapssak fra 2011 som involverer et norsk skip, russiske soldater og en fisker fra Jemen.

Den jemenittiske parlamentarikeren, Awad Alwazier, har i to dager vært i Oslo for å diskutere muligheten for et framtidig samarbeid med norske myndigheter.

To fastlåste saker

Alwazier var mandag i møte med Utenriksdepartementet, og tirsdag møtte han en stor delegasjon i Stortinget, med stortingspresident Olemic Thommessen i spissen.

Her diskuterte de mulighetene for en løsning i Martine-saken som nå har vært fastlåst i seks år. Og Alwazier fikk tatt opp en sak som har opprørt folk i Jemen.

– Det var for dårlig samarbeid mellom norske og jemenittiske myndigheter i begge sakene, sier Alwazier.

I 2011 ble en lokal fisker skutt og drept idet et norsk tankskip passerte utenfor kysten av Jemen. Saken vakte stor oppsikt i Jemen, men ganske liten i Norge.

Det norske skipet seilte i en russiskledet bevæpnet konvoi gjennom piratutsatte farvann i Rødehavet. Samtidig var den lokale fiskeren Mohammed Ali Quanas (38) ute for å hente dagens fangst.

Henlagt i Norge

Plutselig ble det løsnet skudd som kostet fiskeren livet. Saken ble nøstet opp av det amerikanske finansbyrået Bloomberg.

Ingen er ennå stilt til ansvar for skuddene. Jemen mener det ikke er noen tvil om at det norske tankskipet «Nordic Fighter» av Sandefjord var involvert.

Fra Jemen ble det krevet norsk etterforskning, men norsk politi henla saken uten å igangsette drapsetterforskning. Saken endte med en skarp protest fra Jemen. Og deretter stillhet. Tilbake sto en enke med åtte barn.

At denne saken nå tas opp igjen av Alwazier, kan bety at sakene vil bli sett i sammenheng på diplomatisk nivå. Begge land har hver sin betente sak som synes å være så fastlåste at de må opp på høyt politisk nivå.

Ønsker rettferdighet på begge sider

– Rettferdighet er viktig for oss, og jeg håper at det betyr det samme i Norge og i Jemen, sa stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) som også deltok på møtet.

Alwazier repliserte at også jemenittiske myndigheter ønsker rettferdighet, og viste til drapet på fiskeren som aldri ble skikkelig etterforsket i Norge.

Awad Alwazier og Olemic Thommessen

Awad Alwazier vil ha rettfrdighet på begge sider.

Foto: Su Thet Mon/NRK

Vi ønsker rettferdighet for fiskeren og hans familie, og vi er innstilt på samarbeid."

Awad Alwazir, jemenittisk parlamentariker

På møtet fikk stortingspresident Olemic Thommessen (H) overrakt en invitasjon til Jemen.

Det kan bli en ny mulighet til å ta opp Martine-saken, håper Martines far, Odd Petter Magnussen.

Rettssikkerhet

Stortingspresidenten sier etter møtet at han håper å ha formidlet at Norge har en positiv holdning til den demokratiske prosessen i Jemen, og særlig arbeidet med en ny grunnlov.

– Dette vil være viktig for å bygge demokratiet, og i neste runde viktig for Martine-saken, sier Thommessen.

Hvorfor vil det være av betydning for Martine-saken?

– Det vil være viktig fordi et fungerende demokrati ikke vil kunne håndtere Martine-saken slik det har blitt håndtert så langt. Et demokratisk system må ha mekanismer i seg som gjør rettssikkerheten til et overordnet tema.

Thommessen sier at han forventer at dersom politikerne i Jemen har et reelt ønske om å bygge et demokrati, vil det få en positiv innflytelse på utfallet av Martine-saken.

På møtet sa Alwazier at det var fint å få møte norske myndigheter og Martines far, Odd Petter Magnussen, ansikt til ansikt.

Ole Petter Magnussen

Odd Petter Magnussen har i alle år etter drapet kjempet for at datterens antatte drapsmann skal stilles for retten.

Foto: Su Thet Mon/NRK
Farouk Abdulhak

Farouk Abdulhak lever i Jemen, hvor han tidligere i år giftet seg med en jemenittisk kvinne.

Kjemper utrettelig

Odd Petter Magnussen håper at et nytt og tettere samarbeid med Jemen skal bringe den antatte drapsmannen for retten.

Den nå 27 år gamle Farouk Abdulhak fra Jemen er siktet for drap og voldtekt, men han er aldri avhørt av britisk politi. Han forlot London før Martine ble funnet drept i kjelleren på leilighetskomplekset der han bodde. Siden har han oppholdt seg i Jemen under beskyttelse av sin innflytelsesrike far, Shaher Abdulhak.

Nekter utlevering

Interpol har etterlyst ham internasjonalt, men fordi Jemen ikke har noen utleveringsavtale med verken Norge eller Storbritannia, lever Farouk trygt i hjemlandet.

Odd Petter Magnussen har i alle år etter drapet kjempet for å presse Jemen til å utlevere Farouk, men uten hell. Samtidig har Jemens økonomiske og politiske situasjon stadig forverret seg, og Magnussen håper at man skal kunne finne en løsning, som også kan åpne for internasjonal bistand til Jemen.

Betalte flybilletten

Magnussen har mye av æren for at Alwazier kom til Norge, og han betalte for den lange reisen.

Kontakten med Alwazier kom i stand via en jemenitt som bor i Norge. Alwazier har direkte tilgang til president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

– Jeg ønsket å få ham til Norge. Det er viktig å få fremdrift i saken. Jeg savnet engasjement fra norske myndigheter og bestemte meg for å invitere ham til Norge da kontakten var opprettet, sier Magnussen.

Åse Michaelsen

Åse Michaelsen fra Frp har engasjert seg i Martine-saken. Her fra tirsdagens møte på Stortinget med Awad Alwazier, hans sekretær og tolk.

Foto: Su Thet Mon/NRK

Tydelig signal

At møtet i Norge holdes på såpass høyt hold, er blitt lagt merke til i Jemen.

– Vi ønsker å støtte opp om parlamentarikere i Jemen som er villige til å åpne opp for en revidering av landets grunnlov, som blant annet kan gjøre det mulig å delta i en transnasjonal straffedomstol, sier Åse Michaelsen (Frp).

– Jemens president kontaktet Alwazier i forkant av møtet og var veldig imponert over oppmerksomheten han får i Norge, sa Michaelsen ifølge NTB før møtet.

Etter besøket skal Alwazier levere en rapport til president Hadi.

Bedre enn forventet

Magnussen sier utfallet av dagens møter har vært overraskende positive. Særlig er han glad for at stortingspresidenten har forpliktet seg til et samarbeid om en parlamentarisk delegasjon til Jemen når forholdene som sikkerhet og nødvendige formaliteter er lagt til rette for det.

– Stortingspresidenten gikk langt utover det jeg hadde av forventninger. Det er veldig hyggelig og oppløftende, sier Magnussen.

SISTE NYTT

Siste nytt