Hopp til innhold

FBI etterforsker dødsfallet til Jeffrey Epstein

Den amerikanske milliardæren Jeffrey Epstein, som er tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av flere mindreårige, er funnet død på cella i New York.

Jeffrey Epstein

Den amerikanske milliardæren Jeffrey Epstein er død.

Foto: AP

Dødsfallet skjedde kun få timer etter at hemmelige rettsdokumenter ble kjent, og ifølge anonyme kilder i politiet tok den 66 år gamle forretningsmannen sitt eget liv.

Ifølge fengselsavdelingen justisdepartementet ble han funnet livløs i sin egen celle klokken 06.30 lørdag morgen. Det ble forsøkt gjenoppliving, før han ble kjørt til sykehus og erklært død.

For tre uker siden ble Epstein funnet skadd i fengselet. Han mottok da behandling for skadene og ifølge fengselets register, som nyhetsbyrået AP fikk tilgang til, ble han ikke fraktet til sykehuset.

Ifølge The Guardian skal FBI etterforske dødsfallet, opplyser justisdepartementet.

Det er allerede stilt spørsmål ved hvordan det var mulig for en så profilert innsatt som Epstein å ta sitt liv i et høysikkerhetsfengsel etter et tidligere selvmordsforsøk.

Epstein ble i begynnelsen av juli pågrepet i New York, siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter. Han har avvist anklagene.

Trump-venn

Epstein er tidligere kapitalforvalter og har vært venn med både ekspresident Bill Clinton, britiske prins Andrew og president Donald Trump.

Det er uklart om Epstein hadde cellen for seg selv eller om han delte den med andre.

Fengselet Metropolitan Correctional Center er kjent for sin strenge sikkerhet og høyt profilerte innsatte.

Epstein risikerte 45 år i fengsel for å ha betalt mindreårige jenter for massasje, for deretter å misbruke dem seksuelt.

Han ble også siktet for sexhandel, og medvirkning til sexhandelsvirksomhet med mindreårige.

AFP_1IO0QH

Arbeidsminister Alexander Acosta trakk seg fra Trump administrasjonen i juli pga. håndtering av menneskehandel-saken mot milliardæren Epstein

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Historie med overgrep

Pågripelsen i juli skjedde 17 år etter at fondsforvalteren første gang var mistenkt for overgrep. Sexhandelen med flere titalls mindreårige jenter skal ha skjedd i New York og Florida mellom 2002 og 2005.

I 2008 ble Epstein dømt til 13 måneders fengsel for å ha utnyttet unge jenter til å gi seksuelle tjenester.

Han inngikk da et hemmelig forlik og unngikk det som kunne ha blitt en livstidsdom. Han innrømmet å ha tilrettelagt for prostitusjon for ei jente under 18 år, og måtte betale erstatning til en rekke tenåringsjenter, flere av dem fra Øst-Europa.

Forliket ble fremforhandlet av tidligere statsadvokat i Florida Alexander Acosta, som frem til juli 2019 var president Donald Trumps arbeidsminister.

Fengselsdommen tilbrakte Epstein på et lokalt interneringssenter i Palm Beach, som han fikk lov til å forlate 12 timer, seks dager i uka, for å jobbe på kontoret sitt i nærheten.

Makt og overgrep

Det var først da Miami Herald i november 2018 publiserte en artikkelserie om hvordan Epsteins rikdom, makt og innflytelse har beskyttet ham fra føderal tiltale at saken begynte å rulle.

X90052

Riksadvokat Geoffrey Berman peker på et bilde av Jeffrey Epstein i det han offentliggjør at mangemilliardær er siktet for sexhandel med mindreårige jenter 8. juli 2019

Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Påtalemyndighet oppfordret flere unge kvinner som har vært utsatt for overgrep hos milliardæren til å melde fra og siktelsen i sommer ble klar etter at føderale og lokale etterforskere har avhørt flere titalls ofre.

Omtrent alle skal ha forklart at de ble tilbudt penger for å gi Epstein massasje i hans hjem i Palm Beach eller New York – noe som ledet til de påståtte overgrepene.

Ifølge New York Times beslagla etterforskerne nakenbilder av mindreårige jenter fra Epsteins herskapshus på Manhattan.

Flere av milliardærens ansatte og kontakter skal ha rekruttert jentene, og noen av ofrene skal til slutt selv ha begynt å rekruttere nye jenter ned i 14-årsalderen.

David Boies, bistandsadvokaten til to av Epsteins ofre har tidligere fortalt til The Daily Beast at det var mange andre som deltok og gjorde menneskehandelen mulig.

En dommer har beordret at nærmere 2000 sider med dokumenter fra et tidligere sivilt søksmål skal gjøres offentlig.

Dokumentasjonen inneholder beskrivelser av seksuelt misbruk utført av både Epstein og et utall prominente amerikanske politikere, mektige bedriftsledere, utenlandske presidenter, en kjent statsminister og andre verdensledere, skriver The Daily Mail.

SISTE NYTT

Siste nytt