Jeff Sessions går av som justisminister i USA

Jeff Sessions har blitt tvunget til å gå av som justisminister. Den nye justisministeren, Matthew G. Whitaker, skal nå ta over ansvaret for etterforskningen til Robert Mueller.

JEFF SESSIONS

TVUNGET TIL Å TREKKE SEG: Jeff Sessions har gjentatte ganger blitt kritisert av Donald Trump, men har nektet å trekke seg som justisminister. Nå har han fått sparken av Trump.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Det er presidenten selv som meldte at Sessions går av. Han gjorde det med meldinger på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I oppsigelsesbrevet skriver Sessions at han går av etter presidentens ønske. CNN tolker dette til at Sessions har fått sparken av Trump.

Sessions var den første fra Senatet som støttet Trump. Det skjedde i 2015, før Trump ble president. Han ble belønnet for denne støtten med justisministerposten.

Kort tid etter at Trump tok over i Det hvite hus, surnet forholdet mellom de to.

USA-korrsepondent Anders Magnus forklarer bakgrunnen for at Jeff Sessions får sparken som justisminister.

USA-korrespondent Anders Magnus forklarer bakgrunnen for at Jeff Sessions får sparken som justisminister.

Grunnen til at Sessions ikke tidligere har blitt sagt opp av Trump, er at en gruppe republikanske senatorer, folk i Det hvite hus og andre har beskyttet ham. I de siste månedene har flere av dem sagt at de ikke vil protestere dersom Sessions må gå etter mellomvalget.

Det er Jeff Sessions som er sjefen til Rod Rosenstein, mannen som har ansvaret for etterforskningen som Robert Mueller gjennomfører.

Det har vært spekulert i lang tid at Donald Trump først vil sparke Sessions, så Rosenstein for å få kontroll over Mueller.

Bilde av Matt Whitaker som er den nye justisministeren i USA

TRUMP LOYALIST: Matthew G. Whitaker har blitt beskrevet som en trofast tilhenger av Trump. Nå skal han holde spesialetterforsker Mueller i tømmene.

Foto: Charlie Neibergall / AP

Ny justisminister

Trump skriver i en av twittermeldingene at Matthew G. Whitaker kommer til å ta over midlertidig. En ny justisminister må godkjennes av Senatet.

Matthew G. Whitaker er stabssjefen til Sessions, det betyr at han er under Rosenstein på rangstigen i justisdepartementet. I organisasjonskartet som viser ledelsen i justisdepartementet, er ikke stillingen stabssjef med.

Bilde av spesialetterforsker Robert Mueller

SPESIALETTERFORSKER: Jobben til Robert Mueller ble opprettet av Rod Rosenstein. Han skal undersøke rollen Russland spilte under presidentvalget i 2016. Han kan også forfølge spor av kriminalitet som dukker opp under etterforskningen. Mueller skal nå være nær ved å avslutte arbeidet.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Skal overvåke Mueller

Sessions trakk seg fra alle spørsmål i forbindelse med det som kalles «Russland-etterforskningen». Det er hovedgrunnen til at Donald Trump har vært kritisk til ham.

– Jeg har ikke en justisminister, har Trump sagt flere ganger.

Det betyr at det er nummer to i departementet, Rod Rosenstein, som har holdt en beskyttende hånd over spesialetterforsker Mueller.

Det blir det en slutt på nå, Reuters skriver at Whitaker nå skal holde Mueller i ørene.

– Den nye, midlertidige justisministeren er ansvarlig for alt som skjer i justisdepartementet, sa talskvinne Sarah Isgur Flores da hun ble spurt om dette.

Tidligere i dag, nektet Trump å svare på spørsmål om hva som nå vil skje med Rosenstein.

Kritisk til etterforskningen

En måned før Whitaker i 2017 fikk stillingen i justisdepartementet, skrev han en kronikk i CNN der han listet opp hvorfor etterforskningen til Mueller hadde gått for langt.

Han var spesielt kritisk til at Mueller skulle se nærmere på privatøkonomien til Trump.

New York Times skrev i september at Whitaker var tiltenkt rollen som nestkommanderende i justisdepartementet dersom Rosenstein gikk eller måtte gå.

– Han er en Trump-loyalist som vil kunne holde øynene på det Mueller driver på med, skal stabssjefen til Donald Trump, John F. Kelly ha sagt.

Demokratene sier nå at Whitaker burde frasi seg ansvaret for Mueller.

– På grunn av hans kommentarer om at Mueller-etterforskningen bør bli strammet inn, så burde han ikke ha ansvaret for dette, skriver minoritetslederen i Senatet, Chuck Schumer.

SISTE NYTT

Siste nytt