Jeff Sessions blir Donald Trumps justisminister

Den erkekonservative sørstatssenatoren blir justisminister i Donald Trumps nye regjering.

Alabama-senator Jeff Sessions

VALGKAMP: Alabama-senator Jeff Sessions med en «Make Mexico great again also»-caps under et Trump-arrangement i Phoenix, Arizona i august.

Foto: Ross D. Franklin / Ap

Alabama-senatoren var i februar den første sittende senatoren som ga sin støtte til Trumps valgkamp.

Allerede i mai uttalte Trump at Sessions var en kandidat han vurderte til en eventuell regjering, og fredag ble Sessions bekreftet som Trumps nye justisminister.

– Jeg omfavner president Trumps visjon om «ett Amerika» og hans forpliktelse til likhet for loven med entusiasme. Jeg ser frem til å oppfylle mine plikter med urokkelig hengivenhet til rettferdighet og upartiskhet, sier Sessions i en uttalelse.

Donald Trump utpekte samtidig tidligere etterretningssjef Michael Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver og Tea Party-bevegelsens Mike Pompeo til sjef for CIA.

69 år gamle Jeff Sessions ble valgt inn i senatet i 1996, der han de siste årene har blitt omtalt som en av de mest konservative medlemmene. Han er leder for komiteen for migrasjon og innvandring, og under valgkampen fungerte han som innvandringspolitisk rådgiver for Trump.

Støtter mur mot Mexico

Da han først ga sin støtte til forretningsmannens kandidatur, sa Sessions at Donald Trump var mannen som kom til å ordne opp med ulovlig innvandring

I likhet med den kommende presidenten er han opptatt av å begrense innvandringen til USA, og han har støttet Trumps forslag om å bygge en mur mot Mexico.

– Vi kan ordne opp i situasjonen på grensen til Mexico. Det er løsbart. Og en mur, en barriere, er en essensiell del av løsningen, sa Sessions i et intervju med nettstedet Breitbart i februar.

Senatoren er godt likt av de konservative, men opposisjonen vil trolig forsøke å gjøre et poeng ut av hendelser fra hans tid som statsadvokat i Alabama.

Da han i 1986 ble vurderte til en stilling som føderal dommer ble han anklaget for å ha kommet med en rekke rasistiske uttalelser, og jobben gikk til noen andre. Han ble samtidig beskyldt for å ha uttalt at «han syntes Ku Klux Klan var helt greie inntil han fant ut at de røykt hasj», noe Sessions selv har omtalt som «en spøk».

Abortmotstander

69-åringen er en av de mest konservative medlemmene av senatet og uttalt motstander av abort.

I 2006 stemte han for et lovforslag som ville gitt foreldrene til mindreårige et varsel dersom barnet fikk utført en abort i en annen stat, og året før stemte han mot en forslag om å bruke 100 millioner dollar på tiltak som skulle redusere tenåringsgraviditeter.

Han er også mot likekjønnede ekteskap, men etter at det ble legalisert av Høyesterett i 2015 uttalte han at også hans stat Alabama er nødt til å følge loven.

De siste dagene har Trump fått lagt en rekke brikker i puslespillet som er hans nye regjering:

I tillegg til Sessions, Flynn og Popeo er det klar at redaktør for det høyreorienterte nettstedet Breitbart, Steve Bannon, blir seniorrådgiver, og Reince Priebus, lederen for Republikanernes nasjonalkomité blir Trumps stabssjef.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt