Jeb Bush og Marco Rubio prøver seg på Det hvite hus

MIAMI (NRK): Florida er delstaten Republikanerne må vinne for å overta Det hvite hus i 2016. Da er det ikke så dumt at både Jeb Bush og Marco Rubio sier de vil prøve å bli presidentkandidater.

Det er 650 dager igjen til presidentvalget i USA, og nok en gang er den berømte Bush-familien aktuell.

Video: Nå vil et nytt blad Bush prøve seg på veien mot Det hvite hus.

Får en hektisk valgkamp:

Marc Caputo spår en hektisk valgkamp.

Foto: Tove Bjørgaas

– Det blir en underlig valgkamp om de begge stiller opp, for de er venner og Bush har vært en mentor for Rubio, sier Marc Caputo som er en av Floridas ledende politiske kommentator til NRK.

George W. Bushs lillebror Jeb reiser nå land og strand rundt for å se om han kan samle nok støtte fra «the establishment» i det republikanske partiet til å lansere en presidentkampanje.

Meksikansk kone

Den velstående forretningsmannen var en populær guvernør i solskinnsstaten fra 1997 til 2005. Siden det har han vært forretningsmann, litt i samme kategori som Mitt Romney.

De siste ukene har han imidlertid trukket seg fra alle styreverv og publisert hundretusener av e-poster fra tida som guvernør.

Bush er konservativ nok, men ansees som moderat i forhold til andre deler av partiet.

Han er også gift med meksikanske Columba og snakker fløytende spansk.

Cubansk komet

Marco Rubio er tea party-yndlingen som freste inn i Senatet i 2008. Han er ung og dynamisk og har familie fra Cuba. På fredag kunngjorde hans rådgivere at han har gitt beskjed om at de skal ta begynne å planlegge en presidentvalgkamp.

På luksushotellet Delano i Miami Beach samlet Rubio 300 av sine viktigste støttespillere i helgen.

Det var mye hemmelighetskremmeri rundt møtet, men temaet var blant annet valgstrategi.

Blir konkurrenter

Vennene Jeb Bush og Marco Rubio blir nå også konkurrenter.

Foto: HANS DERYK / Reuters

Republikansk førstepremie

Florida er, med sine 29 valgmannsstemmer, den tredje største premien ved amerikanske presidentvalg. Fordi demokratene vanligvis kaprer New York og California, er Florida helt avgjørende for Republikanerne om de skal vinne.

Alle husker 2000-valget da stemmer ble telt om igjen i fem uker før høyesterett avgjorde 6. januar 2001 at George W. Bush hadde slått Al Gore og blitt president.

En president fra Florida har USA imidlertid aldri hatt.

– Det er kjempespennende at to kandidater herfra kan bli med i kampen, sier Jessica Fernandez som leder Republikanernes ungdomsparti i Miami. Hun er selv cubansk-amerikaner, men holder likevel en knapp på Jeb Bush.

– Han var en strålende guvernør som gjorde mye bra her. Jeg tror han har en god sjanse til å bli valgt og jeg skal hjelpe til alt jeg kan, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt