Jean-Claude Duvalier er død

Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier er død, 63 år gammel.

Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier

Jean-Claude Duvalier ble utnevnt til president på livstid som 19-åring, da faren François Duvalier i 1971, før sin død, utropte sin eldste sønn til sin etterfølger. Han ble med det verdens yngste statsoverhode.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Duvalier døde lørdag av et hjerteinfarkt, opplyser Haitis helseminister Florence Guillaume Duperval.

Duvalier kom til makten bare 19 år gammel i 1971 da faren, François «Papa Doc» Duvalier, døde. Som sin far styrte han det fattige karibiske landet med jernhånd. I 1986 måtte Duvalier rømme landet som følge av et folkelig opprør mot hans styre. Han reiste da til Frankrike, hvor han levde i eksil i 25 år fram til han reiste tilbake til Haiti i 2011.

Formålet med hjemkomsten var først og fremst å hedre de anslagsvis 316.000 menneskene som mistet livet i det voldsomme jordskjelvet som rammet Haiti den 12. januar 2010, ifølge Duvalier selv.

Korrupsjonssiktet

Den tidligere diktatorens hjemkomst vakte imidlertid skarpe reaksjoner i Haiti, og få dager etter at han satte sine bein i Port-au-Prince ble Duvalier siktet for korrupsjon og underslag av offentlige midler.

Den rettslige prosessen mot ham i hjemlandet dro imidlertid ut i tid. Da Duvalier omsider møtte opp i retten i februar i fjor, erklærte han seg ikke skyldig i tiltalen om korrupsjon og menneskerettsbrudd.

En domstol bestemte tidligere i år at etterforskningen av forbrytelser mot menneskeheten skulle fortsette.

Tortur og drap

– Et svært etterlengtet grønt lys for å fortsette etterforskningen er en seier for ofrene for tortur, iscenesatte forsvinninger og andre menneskerettsbrudd som ble begått under Duvalier, uttalte Amnesty International den gang.

Flere hundre politiske fanger døde av mishandling eller ble offer for utenomrettslige henrettelser under Duvaliers styre, ifølge Amnesty. «Baby Doc» var også anklaget for å ha underslått flere hundre millioner dollar i løpet av sin tid ved makten.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har uttalt at Duvalier må tiltales for tortur og drap.

SISTE NYTT

Siste nytt