NRK Meny
Normal

Jarle Andhøy avslutter søket

Jarle Andhøy har satt kursen mot nord, og har avsluttet søket etter Berserk i Sørishavet.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy og Nilaya er nå på vei hjem fra Sørpolen.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

– Han fortalte ikke mye annet enn at de hadde gjennomført det de hadde planlagt å gjøre, og at de nå vender nesen nordover, sier Jarle Andhøy advokat Nils Jørgen Vordal til NRK.

Vordal forteller at Andhøy har søkt på de stedene han hadde planlagt å søke, og at han derfor føler han har fått gjort det han planla å gjøre.

I januar la Jarle Andhøy ut fra New Zealand med kurs mot Rosshavet og Antarktis. Målet med turen var å finne ut hva som skjedde da seilbåten «Berserk» forsvant for ett år siden.

Søkte svar

Til NRK fortalte Andhøy at han ville finne svar på hvorfor «Berserk» forlot det som skulle være en trygg naturhavn, i sterk storm, med orkan i kastene.

– Jeg forsøker å finne svar på alle mulige måter. Primært gjennom Utenriksdepartementet, Polarinstituttet på New Zealand og landets Royal Navy. I tillegg ønsker jeg å dra ned for å finne spor av «Berserk» og dets mannskap, sa Andhøy før avreise til New Zealand.

Video Jarle Andhøy om sin nye tur til Antarktis

Jarle Andhøy om sin nye tur til Antarktis

Til Dagbladet forteller Vordal at Andhøy nå har begynt på hjemturen.

– Nå skal de gjennom et isbelte på 200 nautiske mil, men hvor båten legger først til kai, vet jeg ikke. Det vil overraske meg veldig om det blir Aker Brygge som blir Jarles første stopp, sier Vordal til Dagbladet.

Møter kritikere

Advokaten vet ikke når Andhøy kommer hjem, men sier at han er innforstått med at han må møte dem som var kritiske til turen hans, og at han dro til Sørpolen uten tillatelse.


– For ham var det et spørsmål om han noen gang ville få tillatelse uansett. Alternativet var å ikke reise. Han mente det var viktigere å reise enn å vente på en tillatelse han aldri ville få, sier Vordal til NRK.

Advokaten mener at Andhøy selv vil gjøre rede for hva han mener om dette når han er tilbake i Norge.

Ifølge advokaten er det ikke noe uforutsett som er grunnen til at Andhøy snur.

Kan risikere anmeldelse

Jan-Gunnar Winther

Direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther

Foto: NRK

– Vi har ikke noe kommentar til at Andhøy skal være på vei nordover igjen, men vi har fått det med oss gjennom media, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther til NRK.no.

– Når ekspedisjonen er nord for 60 grader sør vil vi vurdere hele hendelsesforløpet og vurdere om vi skal foreta oss noe, sier han.

Winther vil ikke si noe om Andøy risikerer noe anmeldelse for et eventuelt brudd på forskriften om vern av miljøet i Antarktis.

Han sier de siste opplyningene om været i området der Andhøy befinner seg er at det er fint vær og greie isforhold.

– Men det kan endre seg fra dag til dag, sier Winther.

Etter at «Berserk» forsvant i Rosshavet i fjor ble Andhøy anmeldt av Norsk Polarinstitutt, blant annet for brudd på meldeplikten og for å ta seg inn i Antarktis uten tillatelse.

Han fikk og vedtok en bot på 25.000 kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt