NRK Meny
Normal

Her øver japanske barn på angrep fra Nord-Korea

Så langt i år har Nord-Korea skutt opp et tosifret antall testraketter med stadig større rekkevidde. Rundt 100 mil unna trener Japan på sin store frykt – at neste missil skal treffe dem.

Japanske barn trener på krig etter Nord-Koreas rekettutskytinger

ØVER PÅ KRIG: Når sirenelyden lyder over skolegården, har japanske barn lært seg å sette seg ned på huk og vente på instruksjoner for hvor de skal løpe i sikkerhet.

– Missil skutt opp. Det ser ut til at et missil er skutt opp. Vennligst evakuer til en robust bygning eller under bakken, lyder høyttaleren over skolegården i byen Sakata, nordøst i Japan.

Bilder viser skolebarn med bekymrede miner som resolutt avslutter leken i skolegården, og setter seg på huk idet de hører lyden over høyttaleranlegget.

Fredag deltok byens innbyggerne i øvelsen for å være forberedt dersom Nord-Korea skulle gjøre alvor av sine trusler om rakettangrep.

Japanske skolebarn under missiløvelse

Japanske skolebarn løper i sikkerhet under en evakueringsøvelse i tilfelle rakettangrep i byen Abu 4. juni i år.

Foto: Abu / AP

Japanske myndigheter anslår at innbyggerne har ti minutter på seg før et missil som skytes opp fra Nord-Korea treffer Japan. Innbyggerne blir bedt om å søke tilflukt i bygninger eller under bakken når de hører sirenen.

– Tidligere følte jeg at disse øvelsene ikke hadde noe med meg å gjøre, men ettersom Nord-Korea har begynt å skyte opp missiler oftere, så føles det ikke lenger like fjernt, sier studenten Makoto Nanba til nyhetsbyrået Reuters.

Nærmer seg

Nord-Koreas rakettprogram har utviklet seg i raskt tempo de siste årene, og testoppskytingene har landet stadig nærmere Japans kyst.

Sakata ligger rundt 100 mil fra den nordkoreanske byen Wonsan, hvor Nord-Korea senest torsdag sendte opp flere missiler. Ifølge Washington Post har Nord-Korea nå mellomdistanseraketter som når over havet til Japan.

Selv hevder nordkoreanerne at det har langdistansevåpen som kan ramme USA.

Rekkevidde for raketter

Sirklene viser hvordan dagens raketter har en rekkevidde som når mål i Asia og Stillehavet, mens de langtrekkende rakettene som er under arbeid kan nå mål i USA og Europa.

Foto: Kari Anne Gisetstad Andersen / NRK
Kim Jong Un titter i en kikkert

Dette bildet skal ifølge nordkoreanske myndigheter vise Nord-Koreas leder Kim Jon Un 6. mars i år idet han observerer en missiloppskytning i Tongchang-ri.

Foto: AP

Japan er vant til å trene på hva de skal gjøre om en naturkatastrofe som jordskjelv og tsunami skulle inntreffe, men rakettangrep er noe nytt. Ikke siden andre verdenskrig har japanske myndigheter instruert innbyggerne i hva de skal gjøre om en fiende angriper, skriver Washington Post.

Øvelsen i Sakata er den tredje i Japan de siste månedene etter at Nord Korea har skutt opp flere raketter i et trassig svar på internasjonale krav om å stanse atomvåpenprogrammet.

I begynnelsen av juni samlet Japan og USA en enorm flåtestyrke utenfor kysten av Nord-Korea for å vise sin militærmakt.

Laster kart, vennligst vent...

Det er antatt at Nord-Korea har raketter som når over havet til Japan. Fredag holdt innbyggerne i Sakata øvelse etter at Nord-Korea avfyrte raketter fra byen Wosan, rundt 100 mil unna.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt