Japansk skivebom på Venus

Den japanske romfartsorganisasjonen Jaxa gikk på et nederlag i natt. Romfartøyet skulle studere Venus i detalj, men bommet og forsvant ut verdensrommet.

Romfartøy fra Jaxa

Akatsuki på vei opp for seks måneder siden. Romfartøyhet skulle blant annet finne ut hva som gikk galt på Venus, men måtte skuffe sitt publikum.

Foto: Bilde fra Jaxa

Akatsuki

Akatsuki skjøt fart for seks måneder siden og

Akatsuki

Konstruksjonsmodell av Akatsuki.

Foto: Jaxa

Forskerne og ingeniørene i Jaxa har lagt årevis med arbeid ned i prosjektet, og måtte i natt bøye ryggen på nasjonalt fjernsyn og beklage at de hadde skuffet det japanske publikummet. Sonden skulle blant annet finne ut hva som gikk galt på Venus.

LES OGSÅ: Nytt blinkskudd fra Hubble-teleskopet

Planeten som ligner på jorden sliter med et ekstremt klimaproblem. Temperaturen på overflaten er høy nok til å smelte bly.

Feil under nedbremsing

Seks månder etter at den forlot Jorden skulle sonden Akatsuki endelig komme fram til målet klokken ti på ett natt til onsdag. Etter planen startet en rakettmotor og bremset ned fartøyet så den kunne bli fanget opp av planetens tyngdekraft.

Rett etter at motoren sluttet å brenne, forsvant Akatsuki bak Venus, og ingeniørene mistet kontakten.

LES OGSÅ: Gigantisk utbrot på sola

Vet ikke hva som skjedde

Å miste kontakten, var også i henhold til planen. Alt så egentlig bra ut for den lille japaneren så langt unna.

At det hadde oppstått et problem, ble smertelig klart da tiden for å fange opp radiosignaler fra sonden kom og gikk uten noe livstegn. En og en halv time etter at fartøyet gikk i sort, måtte ledelsen for romfartsorganisasjonen innrømme at noe hadde gått galt.

På vei til ingensted

I løpet av natten har japanerne greid å få kontakt med venus-sonden, men nå er den ikke en venus-sonde. Den er på vei ut i det mørke rommet. Uten noe klart bestemmelsested.

Akatsuki er fortsatt koblet til solens mektige gravitasjonsfelt, så den vil ikke forsvinne ut av solsystemet. Problemet er at den ikke kan gjøre noe særlig fornuftig forskning der ute i mørket. Instrumentene den bærer med seg, er tilpasset et studium av Venus.

Håp i hengende snøre

Det er likevel et lite håp om at den kan komme tilbake og redde i hvert fall litt av japanernes ære.

LES OGSÅ: Taust fra Den røde planeten

Om seks år, etter mange turer rundt Solen, vil den igjen komme i nærheten av Venus. Da er det teoretisk mulig at en ny oppbremsing kan gjennomføres, og at opprinnelige oppdraget kan gjennomføres.

Japanerne har nå nedsatt en undersøkelses komité for å finne ute hva som gikk galt med sonden til 1,5 milliarder kroner.

Akatsuki

Konstruksjonstegning av sonden Ataksuki.

SISTE NYTT

Siste nytt