Hopp til innhold

Fant genet for hårtap

En ny studie gjennomført ved det nasjonale geninstituttet i Japan, har avslørt et gen som er direkte bundet til tidlig hårtap.

Japansk musetest
Foto: HO / AFP

Teamet bak studien fant ut at mangelen på genet Sox21, som skal finnes i både mennesker og mus, kan føre til tidlig hårtap.

Blokkerte gen

Forskerne gjennomførte undersøkelser der de blokkerte genet hos musene.

Etter kun 15 dager fra fødselen mistet gnagerne håret på hodet, og en uke etter dette var de helt nakne.

– Normalt sett vokser nytt hår ut rett etter at det gamle faller av, men håret på disse musene falt av meget tidlig og gjorde sitt til at deres skallede perioder ble lengre, sier pattedyrsforsker og professor ved det nasjonale geninstituttet i Japan, Yumiko Saga.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Japansk musetest

Før hårtapet begynte.

Foto: HO / AFP
Japansk musetest

Etter 15 dager hadde musene mistet håret på hodet.

Foto: HO / AFP
Japansk musetest

Etter tre uker så musene slik ut.

Foto: HO / AFP

Knyttet til nerveceller

Genet Sox21 er tidligere knyttet til dannelsen av nerveceller, men den japanske studien er det første til å indikere at genet også har en sammenheng med hårtap.

– Det er fullstendig mulig at genet også er grunnen til at mennesker mister håret, sier Saga til AFP.

Studien, som ble gjennomført sammen med professor Hideyuki Okano ved Tokyos Keio University, avslørte at mangel på genet fører til ufullstendig dannelse av hårets ytre lag.

Struktur i hodebunnen borte

– Overhuden har som oftest en struktur som låser håret fast i hodebunnen, forteller Saga.

Gjennom undersøkelsene viste det seg at ved å blokkere dette genet, ble strukturen i hodebunnen borte, og musene mistet håret mye raskere.

Saga forteller at hun foreløpig ikke har noen planer om å utvikle hjelpemidler for mennesker med tynnende hår, men utelukker ikke at undersøkelsene kan føre til senere utvikling av medisinske behandlinger mot hårtap.