Hopp til innhold

Japansk massedrapsmann smilte til kameraene

Mannen som har innrømmet drap på 19 funksjonshemmede i Japan, smilte til kameraene på vei til avhør onsdag.

JAPAN-ATTACK

SMILER: Gjerningsmannen smiler idet han blir kjørt bort av politet.

Foto: KYODO / Reuters

Med en blå jakke over hodet ble Satoshi Uematsu (26) ført ut av en politistasjon i Tokyo til en ventende bil. Inne i bilen tok han jakken av og smilte bredt til de frammøtte pressefolkene, før han ble kjørt bort for å bli avhørt.

Jeg sparte de som har flere typer funksjonshemninger.

Satoshi Uematsu

Uematsu har innrømmet at det var han som, natt til tirsdag, kaldblodig drepte 19 mennesker med kniv på en institusjon for folk med psykiske funksjonshemninger.
25 andre ble skadet i massakren, som skal være den verste i Japan i fredstid, siden 1930-tallet. Landet har svært strenge våpenlover og mindre kriminalitet enn de aller fleste industrialiserte land.

Vil ha et samfunn uten funksjonshemninger


Uematsu jobbet tidligere selv på institusjonen som ligger i byen Sagamihara, fem mil utenfor hovedstaden Tokyo.

I februar i år skrev han et brev til landets nasjonalforsamling der han truet med å drepe flere hundre funksjonshemmede. Det skulle skje om natta, blant annet på institusjonen hvor han jobbet. I tillegg la han frem sin visjon om et samfunn hvor mennesker med funksjonshemninger lovlig kan likvideres. Begrunnelsen var at funksjonshemmede bare gjør folk ulykkelige.

JAPAN-ATTACK/

FØRES BORT: Her føres 26åringen bort av politiet.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Kort tid senere sluttet han i jobben etter at ledelsen ved institusjonen i Sagamihara konfronterte ham med brevet. Uematsu ble også innlagt på psykiatrisk sykehus, men utskrevet tolv dager senere etter at en lege hadde vurdert ham som ufarlig.Den japanske storavisa Yomiuri Shimbun kaller saken forferdelig og krever gransking av beslutningen om å utskrive Uematsu fra sykehuset.

Bandt fast ansatte


Overfor politiet har Uematsu forsvart ugjerningen, ifølge japanske medier. Likevel ønsker han angivelig å be familiene til de drepte om unnskyldning for å ha drept deres kjære.

Jeg sparte dem som har flere typer funksjonshemninger, har 26-åringen sagt, ifølge politikilder som TV-stasjonen Asahi har snakket med.

Opptak fra overvåkingskameraer, viser et kjøretøy som stanser utenfor institusjonen i Sagamihara kort tid før drapene. Så åpner føreren bagasjerommet, tar ut noe, og går mot bygningen. Flere av drapsofrene fikk strupen skåret over mens de lå i sengen. To ansatte ved institusjonen skal ha blitt bundet fast før ofrene ble angrepet med til sammen fem kniver.

Få timer senere troppet Uematsu opp på en politistasjon med en veske som inneholdt flere blodige kniver og sa han hadde gjort det.

SISTE NYTT

Siste nytt