NRK Meny
Normal

Japans statsminister trekker seg

Japans statsminister Naoto Kan trekker som partileder for Det demokratiske parti (DPJ).

Naoto Kan trekker seg

Japans statsminister Naoto Kan har fått tøff kritikk etter jordskjelvet og tsunamien i mars. Nå går han av. Her har han akkurat talt til partifeller i det regjerende Demokratipartiet, som nå skal velge Kans etterfølger.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Dermed ligger det an til at Japan snart får sin sjette statsminister på fem år.

Statsminister Kan ble sterkt kritisert etter jordskjelvet og atomulykken i Japan i vår, og har nå en oppslutning på under 20 prosent på meningsmålingene.

To omfattende lovforslag ble først vedtatt av nasjonalforsamlingen, deretter kunngjorde Kan sin avgang, noe han hadde lovet på forhånd.

De to lovpakkene som ble vedtatt fredag, dreide seg om fornybar energi og utstedelse av statsobligasjoner som skal dekke underskudd på statsbudsjettet.

Upopulær leder

Kan har vært statsminister i Japan siden 4. juni 2010. Han har også vært partileder leder i to perioder tidligere, først fra 1998 til 1999, og fra 2002 til 2004.

Minst sju kandidater kjemper om å som leder for DPJ. En etterfølger vil bli utpekt 30. august.

Partiet har flertall i nasjonalforsamlingens andrekammer, og vinneren vil trolig bli ny statsminister.

Kan, som bare har vært regjeringssjef i vel ett år, gjorde seg upopulær med sin håndtering av jordskjelvkatastrofen i mars i år, som førte til krisen ved atomkraftverket Fukushima-Daiichi nordøst i landet.

Kans etterfølger må blant annet håndtere problemene med den stigende kursen på landets valuta yen, som gjør japanske varer dyrere på eksportmarkedene, og en stadig økende statsgjeld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt