NRK Meny
Normal

Japans statsminister fordømmer IS-trusler

I en ny video truer Den islamske stat med å drepe japanske Kenji Goto og en jordansk pilot, om ikke Jordan løslater en dømt terrorist.

Den japanske journalisten Kenji Goto.

JOBBER FOR FRIGIVELSE: Kenji Goto holdes som gissel av IS, som har truet med å drepe ham i løpet av 24 timer.

Videoen ble kraftig fordømt av Japans statsminister Shinzo Abe, som kaller det fullstendig forkastelig. I den omtalte videoen hører man det som skal være japanske Kenji Goto fortelle at han bare har 24 timer igjen å leve.

Det nevnes også en jordansk pilot, som ble tatt til fange av IS før jul. Goto holder et bilde av denne piloten.

Ifølge videoen har han enda kortere tid igjen å leve, dersom ikke Jordan løslater en terrordømt, irakisk kvinne.

Jobber med Jordan for løsning

Japans statsminister bekrefter, ifølge BBC, at japanske myndigheter nå samarbeider med Jordan i håp om å få gislene løslatt.

– Selv om dette er en tøff situasjon, holder vi fast ved vår plan om å få hjelp av Jordans myndigheter til å frigi Goto, sa Shinzo Abe ifølge The Guardian.

Den nye videoen publiseres bare tre dager etter et annet lydklipp. Her sier det som skal være Kenji Goto, at kameraten Haruna Yukawa er halshugget. Japanske myndigheter har bekreftet at videoen eksisterer, og sier de tror den er ekte.

De to japanerne ble holdt som gisler i flere måneder, og IS krevde 200 millioner dollar i løsepenger fra japanske myndigheter for å frigi dem. Japan har ikke etterkommet dette kravet.

Press mot Jordan

Japans statsminister Shinzo Abe

UNDER PRESS: Japans statsminister Shinzo Abe sier myndighetene gjør det de kan for å redde IS' gisler.

Foto: Shizuo Kambayashi / Ap

Den jordanske piloten ble tatt som gissel etter at flyet hans ble skutt ned i Syria i fjor. Presset for å få ham løslatt har vært stort i Jordan, og ifølge et jordansk nyhetsbyrå The Guardian siterer, er myndighetene i landet i kontakt med IS gjennom en tredjepart.

Det er uklart om Jordan er villig til å løslate den dødsdømte kvinnen, som skal ha planlagt et selvmordsangrep før hun ble arrestert.

– Sikkerheten til min sønn, betyr stabilitet i Jordan. Døden til min sønn vil skape kaos i Jordan, sier faren til piloten ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også moren til japanske Goto har kommet med en uttalelse. Hun ber den japanske statsministeren gjøre det som er mulig for å få sønnen hjem.

– Vær så snill. Redd Kenjis liv. Han har bare kort tid igjen, var bønnen fra moren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt