Japan varsler handling etter nordkoreansk oppskyting

Nord-Korea har igjen gjennomført en oppskyting, i retning Japanhavet. Japans statsminister Shinzo Abe sier det er tid for handling mot landet.

Kim Jong-Un

Hittil i år har Nord-Korea gjennomført to tester av atomvåpen og en rekke testoppskytinger av missiler.

Foto: KNS / Afp

Oppskytingen mandag morgen skal ha skjedd i nærheten av kystbyen Wonsan. USAs stillehavskommando sier det er et ballistisk kortdistansemissil, som de fulgte i seks minutter før det landet i Japanhavet. Missilet har tilbakelagt 450 kilometer og landet i Japans økonomiske sone, som strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten av Japan. Statsminister Abe fordømmer oppskytingen.

– Vi vil aldri tolerere at Nord-Korea fortsetter sine provokasjoner som ignorerer gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunn, sier Abe.

BRITAIN-RUSSIA-JAPAN-POLITICS-DIPLOMACY

Japans statsminister Shinzo Abe sier det er tid for handling mot landet.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

– Som vi ble enige om på G7-møtet, er problemene med Nord-Korea første prioritet for det internasjonale samfunn. For å avskrekke Nord-Korea, vil vi sammen med USA gå til konkrete handlinger, sier statsministeren i Japan.

USAs president Donald Trump sa etter møtet fredag at det store problemet som Nord-Korea utgjør, vil bli løst. Trump er orientert om oppskytingen mandag.

Hastemøte

Da nyheten om oppskytingen klokka 5.09 kom, innkalte Sør-Koreas president Moon Jae-in umiddelbart til møte med landets sikkerhetsråd for å analysere oppskytingen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har varslet en opptrapping av landets program for utvikling av kjernefysiske våpen og kapasitet til å kunne nå amerikansk jord med disse. Hittil i år har Nord-Korea gjennomført to tester av atomvåpen og en rekke testoppskytinger av missiler. Den forrige mellomdistanseraketten fra Nord-Korea tilbakela rundt 500 kilometer før den landet i Japanhavet.

Nord-Korea har skutt opp det som eksperter tror er en rakett.

Nord-Korea har skutt opp det som eksperter tror er en rakett.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Hittil i år har Nord-Korea gjennomført en rekke testoppskytinger av missiler. Et av de ballistiske missilene hadde flere hundre kilometers rekkevidde.

Dagen før test

Selv om testene ikke har vært vellykket, bidrar de til at Kim Jong-un og hans regime ses på som «en voksende trussel mot rikets sikkerhet», sier Dan Coats, som er USAs nasjonale etterretningssjef.

Director Of Nat'l Intelligence Daniel Coats Testifies

USAs nasjonale etterretningssjef Dan Coats.

Foto: Saul Loeb / AFP

Før helga varslet USA at de tirsdag skal teste sin evne til å skyte ned interkontinentale missiler. Øvelsen skjer i lys av Nord-Koreas fortsatte våpenutvikling. Den varslede testen vil foregå ved at USA først skyter opp et mål fra Marshalløyene, mens et bakkebasert våpen skal avfyres fra en base i California for å skyte ned målet.

Pisk og gulrot

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt seks resolusjoner med sanksjoner mot Nord-Korea, uten at det har ført til at landet slutter med oppskytingene. Den forrige oppskytingen, søndag for en drøy uke siden, ble fordømt av Sikkerhetsrådet, med varsel om at ytterligere sanksjoner mot landet kan bli innført.

USAs president Donald Trump og hans administrasjon har vekslet mellom å true med at de vil ta i bruk alle midler, hvis nødvendig, mot Nord-Korea og å strekke ut en forhandlingsvillig hånd.

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt seks resolusjoner med sanksjoner mot Nord-Korea, uten at det har ført til at landet slutter med oppskytingene. Den forrige oppskytingen, søndag for en drøy uke siden, ble fordømt av Sikkerhetsrådet, med varsel om at ytterligere sanksjoner mot landet kan bli innført.

President Trump og hans administrasjon har vekslet mellom å true med at de vil ta i bruk alle midler, hvis nødvendig, mot Nord-Korea og å strekke ut en forhandlingsvillig hånd.

Startet masseproduksjon av nytt våpen

Oppskytingen skjer dagen etter at Nord Korea skal ha testet et nytt luftforsvarsvåpen søndag.Meldingen om testen av det nye våpensystemet kommer fra det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Landets leder Kim Jong-un skal ha vært tilstede under testen. Han skal også ha gitt ordre om at våpnet skal masseproduseres og plasseres ut i hele landet, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt