NRK Meny
Normal

Japan starter opp atomreaktorer

Kraftselskapet Kansai har fått statsminister Yoshihiko Nodas tillatelse til å starte opp igjen to reaktorer ved atomkraftverket Oi vest i Japan.

JAPAN-NUCLEAR-ENERGY-DISASTER

Japans statsminister Yoshihiko Noda holdt en pressekonferanse i Tokyo i forbindelse med oppstarten av reaktorene i Oi. her understreket han at sikkerheten er det viktigste.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

De to atomreaktorene er de første som får gjenoppta arbeidet etter ulykken i Fukushima i fjor, da alle landets 50 atomreaktorer ble slått av.

Japans regjering har tatt avgjørelsen om å tillate oppstart av kraftselskapet Kansais to reaktorer i samråd med lokale styresmakter.

– Sikkerhet er vårt hovedfokus. Vi har godkjent at prosessen med å starte opp reaktorene kan begynne. Det vil ta noe tid før reaktorene produserer elektrisitet, forklarer landets handels- og industriminister Yukio Edano, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han legger til at myndighetene oppfordrer folk til fortsatt å spare strøm, og understreker at prosessen vil bli utsatt dersom det oppstår sikkerhetsproblemer underveis.

Japanske myndigheter går dermed mot folkeopinionen, som er negative til atomkraft etter Fukushima-ulykka i fjor, som førte til store utslipp av radioaktive stoffer.

Skepsis i befolkningen

Befolkningen i Japan, som tradisjonelt har blitt sett på som en teknologifrelst nasjon med bred støtte til landets kjernekraftprogram, har blitt betydelig mer skeptisk det siste året.

Hovedgrunnen er stor frykt for nye jordskjelv og atomulykker etter hendelsene i Fukushima.

En undersøkelse av opinionen i Japan etter Fukushima viser blant annet at 80 prosent av befolkningen er motstandere av kjernekraft.

Japan

Jordskjelvet og tsunamien førte til at strømmen på atomkraftverket Fukushima forsvant, noe som førte til at nedkjølingen av reaktoren sviktet. Det førte til overoppheting og til slutt eksplosjon.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Må ha godkjenning

Ifølge japansk lovgivning må en operatør av kjernekraft ha sentralmyndighetenes godkjenning for å trykke på startknappen etter alle former for stans. De lokale myndighetene må også gi en slik godkjenning, selv om det ikke står i lovverket.

Myndighetene begrunner avgjørelsen om å starte opp de to reaktorene i Oi med at de varme værutsiktene de kommende ukene vil kreve mer strøm på grunn av økt forbruk av luftkondisjonering. Dette vil ramme Japans industri og få store økonomiske konsekvenser for landet.

Ifølge AP er anlegget i Oi spesielt viktig fordi det ligger i et området som var svært avhengig av atomkraft før ulykka.

Fukushima Dai-ichi kjernekraftverk
Foto: David Guttenfelder / Ap

Avvikles på lang sikt

I etterkant av Fukushima-ulykken uttalte japanske myndigheter at kjernekraft skal avvikles på lang og mellomlang tid, men at det fortsatt skal være kjernereaktorer i drift de neste 20-30 årene.

Industribransjen i landet hevder imidlertid at de ikke kan være konkurransedyktige på dagens energimarked uten kjernestrøm.

Dagens nyhet om at to av reaktorene gjenåpner, kan gi signaler om at flere av landets 50 reaktorer gjenopprette arbeidet igjen.

15.854 omkom i skjelvet

Jordskjelvet som rammet Japan 11. mars i fjor hadde en styrke på 9,0, og er dermed det kraftigste skjelvet Japan har opplevd i moderne tid.

Ifølge de offisielle tallene fra japanske myndigheter er 15.854 mennesker bekreftet døde, mens 3155 fortsatt er savnet, ett år etterpå. 9.677 mennesker ble skadd.

129.107 bygninger kollapset helt, mens 254.139 raste delvis sammen. I tillegg fikk 365.750 bygninger skader.

Ett år etter tsunamien

15.854 personer er bekrefta omkommet, mens 3155 har status som savnet etter tsunamien, som utløste Fukushima-ulykken.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt