NRK Meny
Normal

Japan sjekker alle atomreaktorer

Japanske myndigheter vil gjennomføre sikkerhetskontroller ved alle atomreaktorer i landet for å få klarhet i hvor godt de vil tåle framtidige naturkatastrofer.

Inspektører fra IAEA vurderer reaktor tre ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan 27. mai 2011

Inspektører fra IAEA vurderer reaktor tre ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan 27. mai 2011.

Foto: IAEA / Reuters

Ødeleggelsene ved reaktor 3 og 4

Ødeleggelsene ved reaktor 3 og 4 etter skjelvet.

Foto: TEPCO / Afp
Yamada, Japan etter tsunamien

Yamada, Japan etter tsunamien.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Det kunngjorde handelsminister Banri Kaieda onsdag ifølge nyhetsbyrået Jiji.

Sikre kraftforsyning

En rekke reaktorer ble stengt da landet ble rammet av et voldsomt jordskjelv og en svært ødeleggende tsunami i mars, og naturkatastrofen utløste en langvarig krise ved atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Japanske myndigheter vil nå kontrollere atomreaktorene for å få klarhet i hvor godt de vil tåle framtidige naturkatastrofer.

Sikkerhetskontrollene er et ledd i arbeidet for å sikre tilstrekkelig kraftforsyning i landet, opplyser handelsministeren.

Lekkasje i forrige uke

Det radioaktive vannet lakk ut til grunnen i forrige uke ved Fukushima-kraftverket som ble rammet av jordskjelv og tsunami i mars.

Vannet lakk fra en beholder ved kraftverket. Selskapet som drifter Fukushima-anlegget, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), sa at de ville undersøke årsaken til lekkasjen.

Kjemper for å få kontroll

Over tre måneder etter katastrofen i Japan kjemper myndighetene fortsatt med å få kontroll over de ødelagte reaktorene ved kjernekraftverket 240 kilometer nord for Tokyo.

Det har blitt brukt mye vann til å kjøle ned reaktorer som ble skadet da kjølesystemene ble satt ut av spill da katastrofen rammet 11. mars i år. Vannet er i beholdere og er mer eller mindre radioaktivt.

Tepco har slitt med å håndtere det radioaktive vannet ved Fukushima Daiichi-anlegget. Selskapet forsøker å bruke et system som renser vannet slik at det kan bli resirkulert og brukt på nytt til å kjøle ned reaktorene.

Det har vært tekniske problemer knyttet til systemet, og myndighetene har sagt at vannet kan lekke ut i Stillehavet hvis ikke det fungerer ordentlig.

Video Soldater leter etter savnede i Japan

VIDEO: Soldater leter etter savnede i Japan etter jordskjelvet 11. mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt