Japans regjering visste om fare for atomkollaps

Japans regjering visste alt fire timer etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars i fjor at rektorene ved atomkraftverket Fukushima Daiichi kunne smelte ned og forårsake en omfattende atomkatastrofe i landet. Men folket fikk ikke vite noe.

Reaktor nummer 3 ved Fukushima Daiichi atomkraftverk

Reaktor nummer 3 ved Fukushima Daiichi atomkraftverk. Nylig frigitte dokumenter viser at japanske myndigheter hadde dårlig kontroll under atomkrisen i landet.

Foto: HO / Reuters

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

Dette går fram av regjeringsdokumenter som ble frigitt i går, i forbindelse med ett års markeringen av den tredoble katastrofen i Japan i fjor.

Alt få dager etter ulykken sa daværende statsminister Naoto Kan at han fryktet det kunne bli mye verre enn Tsjernobyl-ulykken i 1986. Men utad fortalte ikke regjeringen noe om hva de egentlig visste.

Parolen var at man ikke skulle uroe befolkningen unødig.

– Ingen hadde kontroll

Dokumentene fra regjeringens forhandlinger de første dagene viser imidlertid at det var full forvirring, og en av ministrene har i ettertid sagt at det virket som om ingen hadde kontroll.

Både statsministeren og resten av regjeringen har i ettertid fått kraftig kritikk for sin håndtering av krisen, og statsminister Kan måtte gå av i fjor.

Nye, skremmende opplysninger om situasjonen ved det ødelagte atomkraftverket ble også kjent i går. Blant annet at man hadde strøm til nedkjøling fra et enkelt batterianlegg som kun ville vare i åtte timer.

Masseevakuering

Først 14 dager etter tsunamien presenterte Japans atomenergikommisjon et scenario over hva som kunne skje hvis man ikke klarte å holde reaktorkjernene nedkjølt.

Da måtte det planlegges for å evakuere hele Tokyo-området, med mer enn 40 millioner innbyggere. Men befolkningen fikk heller ingen informasjon om dette.

I dag sier Yukiya Amano, generaldirektøren for den Internasjonale Atomenergikommisjonen, at det ikke bare var naturkatastrofene som forårsaket krisen ved Fukushima-kraftverket, men også de uklare kommandolinjene og menneskelige feil ved håndteringen av ulykken fra de ansvarliges side.

SISTE NYTT

Siste nytt