Japan gjenopptar trolig kjernekraft i år

Etter Fukushima-katastrofen i 2011 har all kjernekraft i Japan ligget brakk. Men i løpet av året kan den første atomreaktoren være i drift igjen, til tross for økende skepsis blant innbyggerne.

Sendai kjernekraftverk

Kjernekraftverket i Sendai ble ikke rammet av jordskjelvet i 2011, men ble likevel stengt ned etter katastrofen i nord.

Foto: STAFF / Reuters

Etter at et kraftig jordskjelv og en påfølgende tsunami rammet Japan i mars 2011, har opinionen snudd i synet på kjernekraft.

Fukushima-kraftverket nordøst i landet ble hardt rammet av skjelvet, som førte til den verste atomulykken siden eksplosjonen i Tsjernobyl i 1986.

Venter godkjenning

I etterkant av ulykken ble flere av landets reaktorer stengt ned, og 5. mai 2012 ble det siste kraftverket i Hokkaido stengt for inspeksjoner.

Japan har i fravær av atomkraft måttet importere kostbar fossil kraft for å dekke landets energibehov.

Men nå er statsminister Shinzo Abe klar for å gi grønt lys til atomsektoren igjen.

Onsdag er det ventet at de nasjonale reguleringsmyndigheten for kjernekraft (NRA) vil godkjenne det oppgraderte sikkerhetssystemet ved til selskapet Kyushus kjernekraftverk i Sendai.

Kraftverket ligger på sørspissen av Japan, og ble ikke berørt av jordskjelvet for over tre år siden.

Omgjorde vedtak

Etter en første godkjenning må behandlingen ut på høring og deretter godkjennes av lokale myndigheter. Dersom de påfølgende sikkerhetskontrollene blir godkjent, vil trolig de to reaktorene ved kraftverket være på nett igjen innen utgangen av året.

Analytikere tror dette vil være startskuddet for en gradvis gjenopptakelse av kjernekraftvirksomheten i landet, skriver Reuters.

Fukushima

Katastrofen ved Fukushima fikk japanerne til å snu i holdningen til kjernekraft.

Foto: TEPCO / Afp

Statsminister Shinzo Abe omgjorde sin forgjenger Yoshihiko Nodas vedtak om å stenge alle landets reaktorer.

Abe har, til tross for sterke protester fra opinionen, tatt til orde for å gjenåpne alle reaktorer som er sikkerhetsklarert av NRA.

Så langt har ni energiselskaper søkt om å gjenåpne 19 reaktorer i landet.

Ikke forberedt

Japanske myndigheter har tidligere fått kritikk for å ha trodd på myter om atomsikkerhet og for å ikke ha vært forberedt på katastrofen i forbindelse med jordskjelvet i 2011.

Granskingskommisjonen som leverte sin rapport i 2012, antydet at fremtidige sikkerhetstiltak kanskje ikke er nok for å avverge en ny katastrofe på grunn av faren for fremtidige vulkanutbrudd, jordskjelv eller tsunamier.

– Vi er klar over at nye sikkerhetstiltak er under planlegging og vil bli innført i framtida. Men vi retter en sterk oppfordring til alle berørte parter om å forsøke å gjennomføre virkelig effektive endringer, framholder kommisjonen.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt