NRK Meny
Normal

Japan beholder elleve ministre

Japans nye statsminister beholder elleve av 17 ministre fra den forrige regjeringa.

Naoto Kan

Naoto Kan beholder flere viktige ministre fra den forrige regjeringa.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Japans nye statsminister, Naoto Kan, har valgt å beholde de fleste nøkkelpersonene fra regjeringa til Yukio Hatoyama. Ifølge nyhetsbyrået AFP vil 11 av 17 statsråder fortsette, dette inkluderer utenriksministeren, forsvarsministeren og transportministeren.

Statsminister Naoto Kan (63) kom fra posisjonen som finansminister og visestatsminister i den forrige regjeringa. Han ble valgt til Japans nye statsminister forrige fredag, etter at Yukio Hatoyama formelt trakk seg fra embetet.

Hatoyama gikk av som følge av en finansieringsskandale og dårlig håndtering av konflikten med USA om militærbasen på øya Okinawa.

Peker ut sin etterfølger

Finansministeren vil naturlig nok skiftes ut, siden de nye statsminister kommer fra den posten. Her overtar Yoshihiko Noda, som dermed får en viktig oppgave i å gjenopplive verdens neststørste økonomi og kutte i landets statsgjeld.

Kan gikk i forrige uke ut og lovet å puste liv i Japans økonomi, som sliter med et enormt budsjettunderskudd og stor arbeidsledighet.

Den nye statsministeren går for å være mer konservativ enn sin forgjenger. Det gir håp om at han skal greie å få bukt med underskuddet, som nå har nådd 200 prosent av bruttonasjonalproduktet.

– Jeg vil gjenoppbygge Japan drastisk, og skape et sterkt land, sier Kan i en uttalelse, ifølge AFP.

På spørsmål om han vil jobbe for å gjenerobre makta fra byråkratiet, svarer han at det blir viktig å bygge et sterkere bånd mellom byråkratiet og politikerne.

– Byråkrater er profesjonelle personer som har håndtert forskjellige problemstillinger i mange år. Vi må bruke deres styrke sammen med statsministeren og den lovgivende makta som er valgt av folket, sier Kan.

– Ung, frisk og entusiastisk

Yoshito Sengoku, Kans høyre hånd og hovedtalsmann, presenterte den nye regjeringa i dag.

– Statsminister Kan har utnevnt ministrene gjennom en omhyggelig prosess for å forme ei profesjonell regjering som kan føre en veldig anstendig politikk og som har evne til å regjere, sa Sengoku, ifølge AFP.

– Jeg ser på denne regjeringa som ung, frisk og entusiastisk, sa han videre.

Regjeringa vil formelt innsettes under en seremoni i kveld, der keiseren av Japan, Akihito, skal delta. Kan skal holde sin første pressekonferanse som statsminister på sitt kontor like før seremonien.

Yoshito Sengoku

Kans pressetalsmann, Yoshito Sengoku, presenterte den nye regjeringa som ung, frisk og entusiastisk.

Foto: Shizuo Kambayashi / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt